HAZRETİ ALİ’DEN DEVLET ADAMLARINA NASİHATLER

Gazeteci Yavuz Donat, Hatıralarında manidar bir olayı şöyle anlatıyor:

(…..) 1983'te Turgut Özal Başbakan olunca... Bir gün Korkut Özal ziyaretime geldi. Korkut Bey eski dostumdu. Ağabeyi Turgut Özal'ı ziyaret ve tebrik etmiş. Ayrılırken de ona bir kitapçık vermiş.

Korkut Özal dedi ki:"Bu kitapçığı herkesin okumasında yarar var. Özellikle de devlet adamlarının. Sana da getirdim. Benden sana bir hediye. Hatıra." Kitapçık... "Hazreti Ali'nin Devlet Adamlarına Öğütler'i."

Seneler geçti. Süleyman Demirel Başbakan olunca, Korkut Bey onu ziyaret etti, kutladı ve aynı kitapçıktan bir tane de ona verdi. Yıllar yılları kovaladı. Ve Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan. Korkut Özal Ankara'daymış. Gazeteye geldi. Sohbet ettik.

Başbakan Erdoğan'a, "Tebrike gittiğini, başarılar dilediğini

Sordum:"Ya kitapçık? O kitapçık?"

"Elbette. Turgut Abime ve Süleyman Bey'e verdiğim kitapçıktan bir tane de Tayyip Bey'e hediye ettim."

Kitapçıktan. Hazreti Ali'nin Devlet Adamlarına Ögütleri’nden birkaçı: -Halk için kalbinde sevgi ve merhamet duyguları besle.-Sakın... Ben tam bir kudret sahibiyim, emrederim itaat ederler deme. -Adaletten kesinlikle ayrılma... Ayrılırsan zulmetmiş olursun. -İnsanlar hakkındaki bütün kin düğümlerini çöz... Seni intikama sürükleyecek iplerin hepsini kes.-Çevrendeki kişiler içinde en ziyade onu beğenmelisin ki... Sana acı gerçekleri herkesten çok o söylesin.- Öyle kimselere itibar etmelisin ki... Yanlış bir harekette bulunmak istersen, sana yağcılığa kalkışıp, teşvik etmesin.- Sadık ve kanaatkâr insanları kendine sırdaş edin.-Alkışa ve yersiz övgüye göz yummak insanı büyüklenmeye sevk eder, kibire yaklaştırır.- Sakın kendini beğenme.- Sakın halka yaptığın iyilikleri onların başına kakma.- İcraatlarını mübalağalı gösterme.-Halka verdiğin sözden dönme.- Hiddetine, öfkene, eline ve diline hâkim ol.- Sakın halkından uzun süre uzak veya saklı durma.- Şartlar ne olursa olsun halktan uzak kalmak hoş bir şey değildir.-Senin görevin halkın ihtiyaçlarını göz önünde tutmak ise...Halkın ihtiyaçları ve şikâyetleri seni asla ürkütmesin. (Donat, 2019: 207-208)

 

Donat Yavuz,(2019), Of The Record, İstanbul:Turkuvaz Kitap

Güncel Haberler