RAMAZANI ŞERİF ve FAZİLETLERİ

İmamı Rabbani Hazretleri bu mektubu Seyyid Nakip Şeyh Ferit Buhari'ye yazmıştır:

(…..) Kıymetli mektubunuz mübarek Ramazan ayında geldi. dolayısıyla hatıra geldi ki bu kadri yüce ayın faziletlerinden bir nebze yazayım.

Bilinmesi gerekir ki Ramazan ayı büyük bir yerde bulunur. Bu ayda nafile olarak yapılan namaz, zikir, sadaka ve benzeri ibadetler diğer aylarda eda edilen farz ibadetlerin sevabı ile değiştirilebileceği. Ramazan ayında bir farz ibadeti eda eden diğer aylarda 70 farz ibadeti eda sevabı alır.

Bir kimse Ramazan ayında bir oruçluyu iftar ettirirse; kendisi için günahlarına kefaret olacağı gibi sorumluluklar da ateş azabından kurtarılmış olur. O iftar ettirdiği kimsenin sevabı kadar kendisine sevap verilir ki o kimsenin sevabından da bir şey eksilmez.

Ramazan ayında bir kimse kölesinin veya hizmetinde bulunanların hafifletilmesi; Yüce Allah bağışlar ve cehennem azabından azad eder.Resulullah efendimiz Ramazan ayına girdiği zaman bütün esirleri serbest bırakırdı. Dilencilere ihsanlar ederdi.

Bir kimse Ramazan'da hayırlı işler ve faydalı amellerde başarılı olursa; sene boyunca başarılı olur. Ramazan ayı dağınıklık ve perişanlık içinde geçerse sene boyunca dağınıklık ve perişanlık devam eder. Bunun için mümkün olduğu kadar bu ay içinde gönül birliğinin yaşlılığa bakması gerekir. Böyle bir şey için de bu ayı ganimet bilmelidir.

Yüce Allah bu gecelerin her birinde cehennem azabını hak kazanan binlerce kişiyi azad eder. Bu ay içinde Cennet kapıları açılıyor. Cehennem kapıları kapanır. Şeytanlar zincire vurulur, rahmet oranları da açılır.

İftarda acele etmek, sahuru biraz daha beklemektir. Bunun üzerinde Resulullah efendimiz önemle dururdu.Bu işlerde önemle durma şu anlama gelir:Kulluk makamına uygun bir şekilde ihtiyacını arz etmek…

Hurma ile iftira etmek sünnettir.

Resulullah efendimiz iftarda şu duayı okurdu: Susuzluk gitti, damarlar ıslandı. İnşallah ecir sabit olmuştur.

Bu ayda Teravih namazı, Kur'an-ı Kerim'i hatmetmek sünneti müekkede'dir. Bunların sonucunda çok faydalıdır (S,159 -160)

 

İmamı Rabbani, Mektubatı Rabbani, Merve Yayınları, İstanbul: 1977

Güncel Haberler