M.Niyazi Özdemir, anlatıyor: Osmanlı yöneticilerinin vergi hususundaki dikkatlerine şu tarihi olay çarpıcı örnektir: “Mısır Valisi Hüsrev Paşa bir milyon iki yüz bin duka altın, selefi Süleyman Paşa’dan dört yüz bin fazla merkeze gönderince dikkati çekti. Hüsrev Paşa’nın halka zulüm ederek alıp almadığı hususunda soruşturma açtırdı.
Hüsrev Paşa savunmasında fazlalığın ‘Mısır’da irva ve iska (sulama) tedbirlerinden dolayı’ mahsulün fazla olduğunu ve selefi zamanında bir donanma inşa edilerek büyük masraflar yapıldığı halde kendi zamanında bunun yapılmadığını ileri sürdü.
Bu sözler Sultan Süleyman’ı tatmin etmedi. Hüsrev Paşa görevden uzaklaştırıldı. Dört yüz bin altın Mısır’a yollandı ve devlet hazinesine mal edilmedi. Eyalet su işleri için sarf edildi.
………
Sultan Süleyman Han, “Âlemin velinimeti kimdir” diye buyurduklarında hepsi bir ağızdan, “Besbelli ufukların padişahı ve her şeyin sahibi sultanımız hazretlerdir.” deyince, has yakınlarından çıkan bu sözü insaf sahibi padişah kabul etmeyip,
“Velinimet filhakika reayadır ki, onlar ziraat ve çiftçilik üzerinde huzur ve istirahati kendilerine haram ederek, edindikleri nimetle bizi doyururlar.” buyurmuşlardır. (Deftardar Sarı Mehmet Paşa, Devlet Adamına Öğütler, Ankara 1969, s.74) (Özdemir,2001:208)