Sultan Reşat Dönemi Manastır Valilerinden Binbaşı Mehmet Tevfik Efendi anlatıyor: “Manastır şehrinin Osmanlılar tarafından fethine kalkışıldığı zaman Manastırlılar Osmanlılara karşı uzun müddet muharebe ve çok şiddetli çarpışmada bulunduktan sonra müdafaaya devam edemeyeceklerini anlayarak görünüşte bir misafirperverlikde bulunmak ve ateş püskürmekte olan Osmanlıları sakinleştirmek fikriyle Manastır kenarında ve kuzey cihetinde halen mevcut bulunan Sen Nedella denilen kilise civarında çadır kurmuş olan yeniçerilere 38 seçkin ve güzel genç kızlarıyla çeşitli yiyecek ve içecekler göndermişlerdir.(Osmanlıların ahlaklarını tecrübe için özellikle güneşin batışına yakın göndermişlerdir.)
Kızlar geldiklerinde Osmanlı ordusu kumandanı bulunan Kara Timurtaş Bey*, gelen yiyecek ve içecekleri yeniçeri askerine yedirdikten ve yiyeceklerin on misli kadar bir meblağ hesap ederek her biri için ayrı ayrı hediyeler vererek gönüllerini aldı.
Gece karanlığı yaklaşmış olduğundan boşalttırdığı çadırlara gönderilen kızları yerleştirerek ve hiçbir çeşit fenalık olmaması ve korkmamaları maksadıyla her çadır başına yaşlı yeniçerilerden emin nöbetçiler dikerek sabaha kadar güzelce muhafazalarına ve istirahatlerine son derece itina eyledi.
Genç kızları ertesi gün seher vakti yine içlerinden en emin ve yaşlı on yeniçeri refakatiyle şehre yakın bir mesafeye kadar uğurlayarak göndermiştir.
Beklenenin aksine kızlarını edilen bu hürmet ve riayetten son derece memnun ve bahusus Osmanlıların şu iffetperestliklerine hayran olan Manastır hükümdarı, kızların dönüşünden iki saat sonra Sen Nedela Kilisesinin baş rahibi olup Osmanlıların korkusundan kilisesini terk ile şehre iltica etmiş olan Nicole adındaki papazı Osmanlı ordusu Kumandan Kara Timurtaş beyin huzuruna gönderip af ve aman talebi ve bundan sonra Osmanlı Devleti'ne teslim olacaklarını beyan etmişlerdir.
Timurtaş Bey de kendisine teslim olan Manastır şehri ailesine karşı umulmayan adaletle davrandığından 100’ü Manastır içinden ve 13’ü köy halklarından olmak üzere 113 kişinin derhal Müslümanlığı kabul ettikleri meşhurdur. (Binbaşı Mehmet Tevfik, Manastır Vilayeti Tarihçesi,s:46-47, Derin Tarih Yayınları, Eylül 2022)
*Kara Timurtaş Paşa
Gazi Timurtaş Paşa’dan ayırmak için Kara lakabını alan Paşa, I. Murad ve I. Bayezıd döneminde yapılan savaşlarda önemli rol almıştır. 1310 yılında doğmuştur. Kara Ali’nin oğludur. Dedesi ise Osman Bey’in silah arkadaşı Aykut Alp’tir.
Süleyman Paşa ile Rumeli’nin fethine katıldı. Balıkesir’deki göçebelerin Rumeli’ne yerleşmesini sağlamıştır. Şehzade Bayezıd’a lalalık etti, I. Veziri oldu. Balkanlarda yapılan savaşlara katıldı ve büyük yararlılıklar gösterdi. Timurtaş Paşa, Gemlik’in kuşatmasına ve alınmasına katılmıştır. Bir süre Karamanoğulları’nın Bursa’yı işgali sırasında tutsak düşen Paşa daha sonra serbest bırakılmıştır.
Kapıkulu süvarileri ve voynuk denilen askeri sınıfların kurulmasına ön ayak olmuştur. İlk kez belirli bir giysiyi askerlere giydirmiştir. 1403 yılında Bursa’da yaşamını yitirmiştir. Bursa’da kendi adını taşıyan mahallesindeki caminin yanına gömülmüştür. Bursa’da camisinin dışında hamam ve başka eserleri de vardır. Dört ünlü oğlu vardır; Yahşi Bey, Ali Paşa, Oruç Paşa ve Umur Bey.(https://www.bursa.com)