HALK PARTİSİ,HALKTAN NASIL KOPTU?


Sabah Gazetesi başyazarı Mehmet Barlas, çocukluğunun Türkiye'sini  Hatıralarında şöyle anlatıyor:

Ben 1942’de doğmuşum. Babam o sırada Etibank’ın hukuk müşaviriyken CHP milletvekili olmuş. Yani bir milletvekili çocuğu olarak doğdum. Benim çocukluğumda CHP iktidardaydı. Babam önce Ticaret Bakanıydı, sonra Ekonomi Bakanı oldu. İki bakanlığı birden yaptı. Karikatürlerde de öyle çizerlerdi, iki makam arabası falan… Sonra bir de devlet bakanı oldu, üç makam…

Babam tek parti dönemi bakanıydı. İki bakanlığı birden yaptığı için iki makam arabası vardı. İstanbul’a gelmek için telefon ederdi, trene vagon bağlanırdı iki tane (Barlas,2019:170).

 (……) Hasan Ali Yücel Çok tatlı bir insandı. Onunla ilgili bir olay, beni biraz üzmüştü. İsmet İnönü’nün eşi Mevhibe Hanım çağırıyor onu, 1940’ların başında, milli eğitim bakanıyken, “Bak benim Ömer’le Erdal büyüyorlar, üniversite okuyacaklar, İstanbul’a göndermek istemiyorum. Burada üniversite açtır.” Milli Eğitim Bakanına söylüyor bunları. Böylece, Ömer ve Erdal İnönü için üniversite açılıyor (Barlas,2019:31).

(…..) İçişleri Bakanı Mehmet Emin Erişirgil, Cumhurbaşkanı İnönü, Başbakan Şemsettin Günaltay toplantı yapmışlar. Haritayı alıp önlerine sormuşlar, “Partinin durumu nasıl?” diye.

Erişirgil, eline sopayı alıp “Burası Halk Partisi, burası Halk Partisi, burası da Halk Partisi,” diye göstermiş. “Demokrat Parti hiç milletvekili çıkaramayacak mı?” diye sormuş İnönü.

İçişleri Bakanı Erişirgil,  “Paşam, o zor biraz,” diye karşılık vermiş (Barlas,2019:33-34).

Yine çocukluk dönemimde ailemle Ankara’da Sakarya Caddesi’nde otururduk. 1947 falan olmalı. Tam Atatürk Bulvarı’na açılan ağızda… Babamın makam arabası vardı. Bir keresinde Antep’ten bir tepsi baklava göndermişler. Şoför Basri Efendi vardı, baklavayı getirirken ayağı takıldı, sendeleyince de bir tepsi baklava olduğu gibi yere döküldü. O kadar iyi hatırlıyorum ki… Pencereden bakıyordum, birden baklavalar dört bir yana saçıldı, esnaf da yerdeki baklavaları toplayıp evlerine götürdü. Düşünebiliyor musunuz, öyle bir yoksulluktu. İkinci Dünya Savaşı günleri.. Dört sene askerlik. Benim nüfus kağıdımda da vardır. Alacağınız her şey sınırlı, yiyecekler, giyecekler karneyle (Barlas,2019:24).

Barlas Mehmet,(2019), Dün Dündür, İstanbul: Turkuvaz Yay

Güncel Haberler