İŞADAMI SAFFET ULUSOY’UN HATIRALARINDA İNSAN PORTRELERİ

ATAL KEMAL  (DP’NİN TRABZON İL BAŞKANI)

1947yılıydı. Menderes Türk siyaset sahnesinde önemli bir yer edinmeye başlamış bu arada ben de DP'li olmuştum. DP’nin Trabzon il başkanı Kemal Atal’ın konuşmasını dinlemek üzere Erzurum’a gitmiştik.Kemal Atal henüz konuşmasının başında “Ey İsmet İnönü bir kişiye bir kilo mısır veriyorsun.Bir kilo mısırı insan tavuğa vermeye utanır.Ne hakla bu milletten rey istiyorsun?” deyince polis Atal’ı apar topar kürsüden indirip gözaltına aldı.Böylece Başkanla gittiğimiz Erzurum’dan başkansız dönmüştük (Ulusoy,2005:178).

MENDERES ADNAN (BAŞBAKAN)

Adnan Menderes’in iktidarı sırasında Karadeniz’deki sulak yerlerin ıslahı sonucunda insanlar sıtmadan kurtuldu.Yeni yollar yapıldı.Tarımda makineleşme ve traktör alımının önü açıldı.Dışarıdan buğday alan Türkiye 1954 yılında buğday ihracatına başladı.Bu gelişme bile ülkeye büyük oranda iş potansiyeli oluşturdu.  (Ulusoy,2005:181).

GÜRSEL  CEMAL (DARBECİ GENERAL)

O günlerde  Cemal Gürsel bir demecinde "Yassıada'ya denizin altından tünel kazarak yol yapıyorlar.Mahkumları  kaçırmayı planlıyorlar." dedikten sonra “Türkiye’yi et yığınına döndürür taşı taş üstünde bırakmam. "diye  bir uyarıda bulundu. (Ulusoy,2005:184).

ALBAYRAK BAKİ (ANAP İSTANBUL İL BAŞKANI)

Yolcu taşımacılığı yaptığımız dönem içerisinde  en büyük sıkıntıyı Merter Terminali'ni yaparken yaşadık. O günlerde ANAP İstanbul İl Başkanı olan Baki Albayrak, kardeşim Cemal'den  yeni temeli atılan Esenler Otogar'ından para ödemeden üç tane yazıhane istemiş.Kardeşim Cemal de bu talebi reddetmiş. (Ulusoy,2005:210).

ATASOY VEYSEL (BAKAN)

1984 yılında Ulaştırma Bakanı Veysel Atasoy'la İran’la karayolu anlaşması yapmak için İran'a gitmiştik. Veysel Atasoy karayolu problemlerini bilmediği için her şeyi bana soruyordu.Toplantıda İranlı bürokratlar da hazır bulunduğundan  İranlılar protokolün başlığında “Allah'ın ismiyle” yazılması talep ettiler.Bakan Atasoy "Olmaz.Biz Tanrıyı kalbimizde taşırız dedi. Böylece iki bakan da toplantıdan ayrıldı. (Ulusoy,2005:278).

TIRTIL ABDULLAH (GENERAL/İSTANBUL BELEDİYE BAŞKANI)

Almanya'nın Münih şehri parlamenterleri 1982 yılında Ulusoy’un  davetlisi olarak Türkiye'ye geldi. Antalya ve İstanbul’un turistik yerlerini gezdirdik. Memleketlerine yolcu etmeden de bir akşam yemeği verdik. Dönemin İstanbul Belediye Başkanı Abdullah Tırtıl  Paşa, kendisine söz verilince "Bizleri ağırladınız, sizlere çok teşekkür ederiz. Ama bizim çok uykumuz geldi. Müsaade edin, otelimize gidip uyuyalım” dedi. Bu konuşma herkesin çok tuhafına gitmişti. (Ulusoy,2005:301).

BOYNER  CEM (İŞADAMI)

Türk Dünyasının ileri gelenlerinden oluşan 40-50 kişi ile Sabancı Center’de yemekli bir toplantı davetiyle toplanmıştık.Yavaş yavaş yemeğin rengi değişiyordu.Sabancı ülkeni iyi yönetilmediğini ve yeni bir  yönetim ve Hükümete ihtiyaç olduğunu  söyledi. Sonra da, "Eskiden politikayla uğraştın, sen ne diyorsun? Cem Boyner'e ne dersin? diyerek, bana söz verdi.

Bunun üzerine yaptığım konuşmada “Ortamın çok karışık olduğunu Türkiye'yi yönetecek yeni insanlara ihtiyaç olduğunu” belirttim.

Cem Boyner söz aldı.Adeta ilkokulda ders verir konuları ayrıntılı olarak dile getirdi.Erbakan ve onun misyonunun önü kesilmezse iktidar olacağını söyledi.Ben söz alıp bu işin işadamlarının dışarıdan desteklemesi ile yürümeyeceğini söyledim.  (Ulusoy,2005:304).

 

Ulusoy Saffet, (2005), Aklımda Kalanlar, İstanbul :?

 

Güncel Haberler