İŞKODRA DEPREMİ İÇİN DR. RIZA NUR’UN BÖLGEYE GİTMESİ

Dr. Rıza Nur Hatıralarında yaklaşık 100 yıl önce Osmanlı Devleti sınırlarında bulunan İşkodra (Arnavutluk) Vilayetindeki deprem sonrası bölgeye gitmesini şöyle anlatıyor:

(……) Bir Aralık İşkodra'da zelzele olmuş, evler yıkılmış, insanların kolları, ayakları, kafaları kırılmış.Ameliyat yapmak için Gülhane'den birkaç arkadaşla beni yolladılar. Selanik'e vardık. Bizi “kaçarlar” diye ecnebi gemiye bindirmiyorlar. Karadan gitmek lazım. Vasıta yok, müthiş bir sefer… Neyse yolunu bulup bir Avusturya vapuruna bindik, Atina'ya gittik. Akropol vesaire yerleri gezdik. Akropolde bir köşede bir yığın kırık Türk mezar taşı gördüm. Üzerlerinde yazılar vardı.Türkiye idaresinde iken oralar Türk mezarlığıymış. Yunanlılar hepsini kaldırmışlar, bir kısmını da parçalayıp bir köşeye kahırları numunesi  koymuşlar (Nur,1991:214).

Nihayet Şinkin'e indim. Burası İşkodra'nın iskelesi. Postası var. Bir jandarma ile süratle gidecek. Ben de bir ata binip onlara katıldım. İşkodra oraya 12 saatmiş, posta 8 saatte gidermiş. Bir Temmuz sabahıydı. Yola düzüldük. Başımda fes vardı. Böyle seferlerden haberim yoktu. Adeta dört nala gittik, yoruldum.

Neyse İşkodra’ya vardık, askeri hastaneye girdik. Herkes binalardan çıkmış çadır altında. Ameliyat yapacağız, ortada yaralı filan yok. Zaten zelzeleden sonra bizi tayin, muamele, yol parası vermek için bir ay geçmişti. Yol da uzundu. Ölen ölmüş, ölmeyenler iyi olmuştu. Eski devrin böyle hiçbir hesaba sığmayan işleri vardı.

Giderken  bir Kodak götürüp resimler aldım. Bu albümde yıkık binalar, benim bir kaç kıyafetim, İşkodra’nın manzaraları.. İşkodra gölünde balıkçı kayıkları resimleri vardır.  (Nur,1991:215).

Nur Rıza,(1991), Hayat ve Hatıratım, İstanbul:İşaret/Ferşat Yayınları

 

Güncel Haberler