1878 yılında Sinop’ta doğan, Osmanlı Mebusan meclisinde üye, Büyük Millet Meclisinde mebus ve bakan olarak görev yapan,Lozan görüşmelerinde delege olarak bulunan, uzun ve dağdağalı bir hayattan sonra Paris’te 1930 yılında hatıralarını kaleme alan Dr.Rıza Nur,hayatının o son döneminde çocukluğunun bir devresine olan özlemini şöyle dile getiriyor:
(…..) Bu mektepteyken bir hevesim de Muhammediye, Ahmediye, Seyyid Battal Gazi, Kan Kalesi, Hayber Kalesi gibi kitaplar okumaktı. Bunları seve seve ve heyecanla okurdum. Okudukça bana kahramanlık hevesi gelirdi.
Battal Gazi'leri okudukça bende yiğitliğe, kahramanlığa, mertliğe büyük bir aşk uyandı. “Bir kılıç çalışta bin kafiri devirdiği” gibi cümleleri okurken heyecanla sıçrardım. “Ben de böyle yapabilsem” derdim.
Anlıyorum ki bana Türk'ün o eski meşhur kahramanlık terbiyesini bu eserler veriyordu. Yazık ki hepsi de 10 paralık oldu. Şimdi asri olarak onları yeniden yazmak lazımdır.
Bir aralık çok sofu oldum. Sevabı çok diye namazları evde değil, camiye gidip kılardım. Erken uyanır, sabah namazına dahi camiye giderdim.Anam babam pek memnundu. İtiraf ederim ki benim de dünyada en saadetli devrim budur. İlahi bir neşe içindeydim. Önümde parlak bir istikbal, semavi bir ümit, mesut ve emin bir ahiret görüyordum.
Taş, toprak her şey bana mesut gelir, saadet telkin ederdi. Her şey bana bahtiyarlık verirdi. Ezan okunurken dehşetli heyecanlar duyardım. Kendimi kuş gibi hafif hissederdim. Yerlere sığmazdım yürürken. Adeta uçuyorum gibi gelirdi. Sanki gökler benim diyarımdı. Pürüzsüz en ufak bir lekeden ari temiz bir insandım. O her şeye kadir Allah ve her ihsanı benim içindi. Bu hal bir yıl sürdü. Sonra namazı bıraktım. Galiba bu sofuluğum, kahramanlık hissim gibi Muhammediyelerin tesiri ve ana baba terbiyesi ileydi. Öyle bir yaş devresiydi, geldi geçti..
Ah keşke o günlerim ve halim hiç gitmeseydi… Bir daha bu tatlı ve mesut hayatı bulamadım. Bin yazık! Şimdi istinadgahsız, ümitsiz, dehşetli bir emelden mahrum, bedbinlik içinde, yeis'ten kederden yana, biten bir mahlukum…(Nur,1991:90-91).
Nur Rıza,(1991), Hayat ve Hatıratım, İstanbul:İşaret/Ferşat Yayınları