AHMET AKIN ÇIĞMAN HOCADAN BİR 12 EYLÜL HATIRASI

Av. Orhan Töz, Ahmet Akın Çığman’dan şöyle bahsediyor: 12 Eylül Darbesinden sonraki günlerde Cağaloğlu'ndaki büromdayım. Ahmet Akın Çığman adında bir din görevlisi geldi. Sultanahmet Camii'nin imamı Emrullah Hoca göndermiş. İstanbul Valisi Nevzat Ayaz fellik fellik hocayı arıyormuş.General Kenan Evren emretmiş. “O adamı bulun ve derhal bana gönderin” demiş.

Tabii valinin paçası tutuşmuş. Hoca Çankırılı Vali Çankırılı ama Vali ne yapsın. Kenan Evren kükremiş bir kere. Vali bey buldurmuş hocayı. “Aman ne olur bir an önce Ankara'ya git” demiş. Emrullah Hoca da Onu bana göndermiş.

Hadise şu:Bizim gençler Yıldız camiinde düğün merasimi tertiplemişler. Emrullah Hocayı konuşmacı olarak davet etmişler. Emrullah Hoca davete icabet edemeyince cemaat arasında bulunan Ahmet Hoca kalkmış Başörtüsü hakkında vaaz vermiş. Cemaat arasında bulunan Hürriyet muhabiri bu konuşmayı haber yapmış. Gazeteyi okuyan Evren’in  tepesi atmış. “Alın getirin” diye ferman buyurmuş.

Ahmet Hoca bana gelince “Hocam, Sen Evren’in karşısına çıkıp çekinmeden konuşur musun, çıkmaya cesaret eder misin?” dedim.

“Ne var bunda? Dobra dobra konuşurum” dedi.

“Öyleyse Git” dedim ve gitti.

Geldiğinde anlattı.Evren ayakta yanında yaveri Ali Baransel O da ayakta.  

Evren “Sen camide Başörtüsü hakkında konuşmuşsun” deyince hemen “Bir dakika paşam! Bak elimde Kur'an var. Ayette Allah başörtüsü hakkında şöyle söylüyor” deyip ayeti okudum. Buna inanmayan kafirdir” dedim.

Ali Baransel müdahale edecek oldu ama Evren “Din adamları böyle söylemiyor… Tamam Tamam çıkabilirsin” dedi ve çıktım (Töz,2015:75).

…………..

Ahmet Akın Çığman, 1945 Kayseri doğumludur. Ailesi itibariyle Çankırılıdır. Çığman, her ne kadar Ankara İmam Hatip Lisesi’ne başlasa da buradaki eğitimden memnun kalmaz ve okuldan ayrılır.

Bu ayrılık ile Konya, Siirt, Tillo, Van, Medine, Şam gibi yerlere giderek ilmi hayatını buralarda zenginleştirdi. Medreselerde İslâmî ilimler okudu. Askerlik sonrası Ankara’da Cemal Öğüt ve Bitlisli Tahir Silahtaroğlu hocalardan da bir süre ilmi dersler aldı.

1968’de yılında Mehmed Zahid Kotku Hocaefendi’ye intisap etti. Sonraki yıllarda İslâmî İlimler Araştırma Enstitüsü bünyesindeki Hadis Enstitüsü’nde 8 yıl ders verdi.(https://insicam.net)

 

 

Güncel Haberler