İZ BIRAKANLAR: LAMEKANİ HÜSEYİN EFENDİ (ŞAİR)

Özgeçmiş: Lâmekânî Hüseyin, 16. yy. sonu ile 17. yy.'ın ilk yarısında yaşamıştır. Doğum tarihi bilinmemektedir. Lâmekânî Hüseyin, Peştelidir. Eserleri dikkatle incelendiğinde Lâmekanî'nin iyi bir eğitim aldığı görülür. Divanı, Esrâr-nâme Tercümesi, Vahdetnâme adlı tasavvufî risalesi ve mektuplarında işlediği konular ve bu konular ile ilgili yorumları onun ilimdeki derinliğini gösterir.

 

Lâmekânî, 21 Haziran 1625 tarihinde pazar günü vefat etmiştir. Mezarı, Cerrah Paşa Tıp Fakültesi alanı içinde, Şâh Sultân Camii hazîresindedir. Mezar taşının üzerinde yeni harflerle sonradan yazılmış olan; “Hüseyin Lâmekânî ö:1625” ibaresi bulunmaktadır.

 

Lâmekânî’nin mürşidi, Pîr Hasan Kabâdûz'dur. Şair, onu zamanın kutbu olarak görür. Lâmekânî, devrinde sevilip sayılmış bir şeyhtir. Devletin yüksek kademesindeki insanlardan, halktan ve okumuş insanlardan birçok müridi olmuştur. Bunlar içerisinde en meşhuru, Şeyh İbrahim Efendi’dir. Diğer müritleri; İran serdarı Ferhât Paşa (öl. M.1595), Hüsâmî (öl. M.1648), Hâdî (öl. ?), Ahmed Rûmî (öl. ?), Va‘dî (öl. ?), Hakîkî Bey (öl.?) dir. (Halil İbrahim Tuğluk/ https://turkoloji.cu.edu.tr)

 

Hakkında Şahitlikler:

 

Prof.Dr. Hüsrev Hatemi,  Lâmekânî Hüseyin Efendi’den şöyle bahsediyor: Evliya Çelebi'nin de bizzat Hüseyin Lamekani’yi görmüş olduğunu, Seyahatnamesinden öğrendim. Allah ikisine de rahmet etsin.Hüseyin Lamekani “Ey mekandan münezzeh olan, ben seni yüreğimin içinde olduğunu anlayıncaya kadar aradım durdum "diyor.( (Hatemi,2010:161)

Güncel Haberler