ŞEMSİ PAŞA’NIN KATİLİ SONRADAN NE OLDU?

Mülâzım (Teğmen) Atıf, 1880/81 yılında Çanakkale’de dünyaya geldi. Atıf  Kamçıl, Soğukçeşme Askerî Rüştiyesi ve Mekteb-i Harbiyye-i Şâhâne İdadisi’ni bitirdikten sonra Mekteb-i Harbiyye’den 1904 senesinde teğmen rütbesiyle mezun olarak Makedonya’daki III. Ordu’da görev yapmaya başlıyor. Makedonya’daki isyancı Bulgar ve Sırp çeteleriyle mücadele ederken komitacılık bilincini iyiden iyiye geliştiriyor.

Mülâzım Atıf, 1907’nin sonlarında Kazım Karabekir’in aracılığıyla İttihat ve Terakki Cemiyeti ile tanışıyor ve cemiyetin fedai şubesine kaydoluyor. İttihat ve Terakki Cemiyeti, Sultan II. Abdülhamid idaresine isyan ediyorlar. Padişah da onların isyanını bastırmak için Şemsi Paşa’yı görevlendiriyor.

Mülâzım Atıf, Şemsi Paşa’yı Manastır’da telgrafhane çıkışında vurarak şehid ediyor.Daha sonra 31 Mart İsyanı’nı bastıran Hareket Ordusu’nda yer alıyor ve İstanbul-Göztepe’de Jandarma ve Polis zâbitliği yapıyor.

Atıf Kamçıl, fedai olarak başladığı İttihat ve Terakki kariyerine, Merkez-i Umûmî (Genel Merkez) üyesi olarak devam ediyor. Teşkilat-ı Mahsusa’da Süleyman Askerî Bey’in de yardımcılığını yapıyor.

Atıf Kamçıl, İttihat ve Terakki Partisini temsilen Meclis-i Mebûsan’da; Seçim bölgesi 1908 – Çanakkale, 1912 – Çanakkale,1914 – Ankara olmak üzere I. II. ve III. dönem mebusluk yapıyor.

1947’nin ocak ayında Kadıköy-Moda’daki evinde zatürreden dolayı vefat ediyor. (www.akademiktarihtr.com)

İttihat ve Terakki Partisi, Devletin generalini şehid eden fedaiyi 3 dönem mebus yaparak ödüllendiriyor.

İttihat ve Terakki’nin 1 numaralı kurucusu olan İbrahim Temo,3 dönem mebuslukla ödüllendirilen  Şemsi Paşa’nın katili hakkında  hatıralarında şöyle övgüler düzüyor:Kosova havalisi kumandanlarından Şemsi Paşa, Manastır telgrafhanesinden çıkarken oranın komitesinin kararıyla gazanfer Mülâzim (Teğmen) Atıf Bey tarafından tepelendi (Temo,2013:175).

(…….) Zulüm bulutlarının dağılması ve büyük müstebide alet olan bazısının vücutlarının kalkması lâzımdı. İşte bu işareti gösteren ve müstebidi titreten Atıf'ın rovelver sadası oldu. Manastır şehrinin telgrafhane makinesi başında Yıldız Sarayı'ndan Padişahın kendisinden emir alan sadık bendegânı Padişahiden Şemsi Paşa, o koca istibdat, telgrafhane kapısından çıkarken yere yuvarlandı. (Temo,2013:214).

Atıf Kamçıl, Cumhuriyetin kurulmasının ardından, Cumhuriyet Halk Partisini temsilen, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde de Seçim bölgesi 1939 – Çanakkale 1943 – Çanakkale olmak üzere 6. ve 7. dönem milletvekilliği yapıyor.

Prof.Dr.İdris Küçükömer, yaptığı teorik analizlerin ardından Cumhuriyet Halk Partisini, İttihat ve Terakki Partisi’nin devamı olarak niteler.

Nitekim iki partinin kurmayları arasındaki geçişkenlik, bu teoriyi doğrulamaktadır.

Hal böyle olunca; Cumhuriyet Halk Partisi yönetiminin bugünlerde sıkça dile getirdiği ‘helalleşme’ faaliyetleri kapsamında gitmesi gereken adreslerden biri de, görevi başında şehid edilen Şemsi Paşa ailesi olsa gerek.

Cumhuriyet Halk Partisi,hem paşanın ailesinden helallik almalı, hem de vazifesi başında bir generali şehid eden fedaiyi iki dönem milletvekili yaptığı için, milletten ve demokratik toplumdan özür dilemelidir.

 

Güncel Haberler