BEYAZ TÜRKLER MÜZESİNDEN PORTRELER:BURHAN FELEK

Mehmet Barlas, Burhan Felek’ten şöyle bahsediyor: Demokrat Parti, o zamana kadar görmediğimiz, hissetmediğimiz bir yapıydı. Tam olarak ne olduğunu daha sonra anladım. DP köylüyü harekete geçirmişti ve durgun bir kesim kente akmaya başlamıştı. İstanbul’un 1950’de 850 bin olan nüfusu, 1960’ta 1 milyon 600 bin, 1970’te 2 milyon 800 bin oldu. Burhan Felek, “Halk geldi, vatandaş artık rahatça denize giremiyor,” diye yazmıştı (Barlas,2019:54).

Emin Pazarcı,Burhan Felek’ten şöyle bahsediyor: Burhan Felek, Türk basınında Şeyh-Ül Muharririn olarak anılan bir isimdi. Yazarlığının zirvesindeki kişilere verilen bir sıfattı bu.“Büyük Üstad”  ve“Bilge Yazar” anlamına geliyordu.

O Bilge dedikleri kişi 1960'lı yıllarda ilk yerli otomobil olan Devrim otomobilimiz için harekete geçildiğinde bakın ne yazdı otomobil için.

“Otomobil için montaj atölyeleri kurulacaksa ona diyecek yoktur.Ama fabrika? Hadi canım? Şaka mı ediyorsun? Heveskarlığı, hüner satarlığı bir kenara bırakalım da harcı alem ve ucuz hizmet aletleri gibi geçer akçe mamüller yapmaya bakalım.Hem memlekete hem yapana faydası olur.Otomobili de dışarıdan alırız. Ayıp değil..“(Pazarcı,2020:210)

Bedii Faik,Burhan Felek’ten şöyle bahsediyor: Böylece Perşembe günü öğleye doğru, Falih Rıfkı Atay, Burhan Felek ve Doğan Nadi önceden, onlardan biraz sonra da Ali Sohtorik dostumuz, elinde iki kutu Rus havyarı ve bir şişe Skoç viskisi olduğu halde geldiler ve kısa bir süre sonra, Doğan'ın “Yahu bütün bunları sofrada da konuşuruz” feryatları arasında masaya yerleşerek, tabii daha çok Falih Rıfkı Atay'ı dinlemeye geçtik. (Faik,2001:258).

 

KAYNAKLAR

 

Barlas Mehmet,(2019),Dün Dündür, İstanbul: Turkuvaz Yay

 

Faik Bedii,(2001)Matbuat,Basın Derken Medya, İstanbul:Doğan Kitap

Pazarcı Emin,(2020),Kara Kutu, İstanbul:Sahi Kitap

Güncel Haberler