BEYAZ TÜRKLER MÜZESİNDEN PORTRELER:SADİ IRMAK (AKADEMİSYEN)

Dönemin başbakanı, hükümeti nasıl kuracağını danışmak için Milli Şef İsmet İnönü’nün huzuruna çıktığı vakit:- Dr. Sadi’yi de sağlık bakanlığına getirelim, teklifiyle karşılaşır.

- Başüstüne!

Başüstüne de, bu Dr. Sadi de kim? Şu yeni gelen milletvekillerinden biri olsa gerek. Başbakan makamına dönünce “Getirin şu Meclis albümünü, bir bakalım” der. Ve, aradığı ismi orada bulur: Dr. Sadi Irmak. Telefon edip, kendisine bakan tayin edildiğini bildirir.

Fakat, listeyi son haliyle cumhurbaşkanına götürdüğünde “Bu Sadi Irmak da nereden çıktı? Ben Dr. Sadi dediğim zaman Dr. Sadi Konuk’u kastetmiştim” itirazı ile karşılaşır. Vahim bir yanlışlık.

Sadi Konuk’un bakan yapılması, fakat Sadi Irmak’ın da bu durumda artık kabine dışına itilmemesi lâzım. Böylece Sadi Konuk sağlık bakanı olur; Sadi Irmak da, yeni kurulan Çalışma Bakanlığına tayin edilir. (Deliorman, 2001:178-179).

……

Sene 1975….Sadi Irmak kabinesi, Cumhuriyet tarihimizde, belki bir daha hiç kırılamayacak bir rekora imza atmasını başarmıştır. 450 milletvekilinin bulunduğu Millet Meclisi’nden 17 güvenoyu çıkar.Evet, güvenoyu alınamamıştır ama yeni hükümet kuruluncaya kadar Sadi Irmak kabinesi iş başında kalacaktır. Bu da hayli uzun bir zamandır: Tam dört buçuk ay.

Sadi Irmak, Bu iş uzarsa askerler geliverir!”diyordu. Bana göre bütünüyle komik bir konuşmaydı. Irmak’ın kurduğu hükümet, 450 milletvekilinden sadece 17’inden güvenoyu aldı ama 31 Mart 1975’e kadar görevde kaldı. (Birler,2010:593)

Sadi Irmak ile ilgili son hatıra Prof.Dr.Hüsrev Hatemi’den: Tıp Fakültesindeki Hocalarımızdan Prof. Sadi Irmak "Dinde reform lazım. Mesela ben pantolonumun ütüsü ​​bozuluyor diye Camiye gitmiyorum” demişti. (Hatemi,2010:195) 

 

Güncel Haberler