BEYAZ TÜRKLER MÜZESİNDEN PORTRELER: FARUK GÜRLER (GENERAL)

General Nevzat Bölügiray, Döneminin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Gürler’den hatıralarında şöyle bahsediyor: (…..) Çalışmalarımda genellikle kıtaların gereksinim duyabilecekleri eğitimle ilgili belgesel yayınlar hazırlıyor ve onay için KKK. Org. F. Gürler’e çıkarıyordum. Bir gün yine bu amaçla komutanın odasına girdiğimde Org. F. Gürler, masasına eğilmiş harıl harıl bir şeyler yazıyordu. Birkaç saniye bana bakmadan çalışmasını sürdürdü. Her zamanki gibi, masasının bir köşesinde bir tabak çikolata duruyordu. Org. F. Gürler’in arada bir çikolatayı ağzına atıp yemek gibi bir alışkanlığı vardı.

Kısa bir süre sonra başını kaldırmadan ve hafifçe gülümseyerek bana baktı ve: Paşam! dedi. Şimdi biraz siyaset çalışıyorum, sonra gelirsin.

Ben, kapıdan çıktığımda Org. Gürler’in bu sözüne bir anlam verememiştim. Öyle ya, bir asker, bir komutan siyasetin nesini çalışırdı? Ayrıca siyasetle ne ilgisi olabilirdi?

Bu konuşmadan kısa bir süre sonra, karargâhtaki bütün generallerinin brifing salonunda toplanmaları ve komutanın konuşacağı bildirildi. Toplantıda Org. Gürler, ülkenin içinde bulunduğu kötü duruma kısaca değindikten sonra, bu konuda tek tek generallerin görüşünü öğrenmek istedi. Rütbe ve kıdem sırasına göre generaller ayağa kalkıp görüşlerini açıklıyorlardı:

— Müdahale gerekir,

— Müdahale gereksiz,

— Siz bilirsiniz... v.b.

Müdahale görüşüne, oldukça uzun ve oldukça sert bir açıklama ile karşı çıkan Tümg. Fehmi Başar’ın konuşması, Org. F. Gürler’in bozulmasına neden olmuştu. Ben, alay komutanı iken, tümen Komutanı olan Tümg. Başar, sözünü esirgemeyen, dobra dobra konuşan çok dürüst bir komutandı. Burada da, çoğu generallerin geveleyerek konuşmasına karşılık açık yürekle karşı çıkmaktan çekinmemişti. Şimdi Org. Faruk Gürlerin yaptığı, tümüyle siyasete karışmaktı ve sorduğu soruyla da hepimizi siyasete karıştırmıştı... (Bölügiray:2009:204-205).

Aradan birkaç yıl geçtikten sonra Faruk Gürler bu kez Genelkurmay başkanı  konumundan istifadeyle Cumhurbaşkanlığı adaylığına soyunur. Bütün TSK, onun adaylığı için propaganda yapan bir parti gibi çalışmaktadır. Generaller, parti başkanlarıyla görüşüp, Gürler’in adaylığı konusunda tehditler savurarak destek istemektedirler.

General Nevzat Bölügiray, O günleri de şöyle anlatıyor: Boşalan Cumhurbaşkanlığına Faruk Gürler adaylığını koydu. Ama kendisini Gnkur. Bşk. yapmadığı için F. Gürler’den desteğini çeken Hv. Kuv. K. Org. Muhsin Batur’un  çıkışından sonra Gürler, tek başına ortada kalmış ve kahrından kanser olup üç ay içinde yaşama veda etmişti.Bir söylentiye göre F. Gürler’in, “Ben Başbakan Süleyman Demirel’in ne üstünde, ne de altında olurum” dediği anlatılıyordu. Şimdi de bir emekli general olarak ne üstte, ne altta kalmıştı, ortada kalmıştı (Bölügiray:2009:222-223).

KAYNAKLAR

Bölügiray Nevzat,(2009),Geçmişten Geleceğe,İstanbul:Tekin Yayınevi

 

Güncel Haberler