BEYAZ TÜRKLER MÜZESİNDEN PORTRELER:MELİH CEVDET ANDAY

Gazeteci Ertuğrul Özkök, Hatıralarında CEMAATİNİN Ankara’daki bazı dostluk ilişkilerinden şöyle bahsediyor:

(….) Ece Ayhan, küçük Ankara cemaatimizin bütün üyelerinin ruhlarına şuradan veya buradan girdi. Hepimizin içindeki kavram akrobatlarını ortaya çıkaran provokatör oydu. Beyaz Türklerin bir bölümü 1970'li yıllar sona ermeden kitaplıklarından Marks’ı atıp Ece Ayhan'a geçtiler (Özkök,2014:149-150)

Yıl galiba 1978'di. Ankara Güniz sokaktaki evden çıkmış Beytepe otobüslerinin kalktığı Tunus Caddesi'ne doğru gidiyordum. Köşedeki bayiden Cumhuriyet Gazetesi almıştım. İlk sayfayı çevirdiğimde kalbim duracak gibi oldu. Köşedeki yazının içinde siyah harflerle dizilmiş o iki kelimeyi gördüm. Ertuğrul Özkök…. Adımı ilk defa bir gazetede görüyordum. Genç bir öğretim üyesiyim henüz yazılar yazmaya başlamışım.

Cumhuriyet Gazetesi bir solcu için siyasetin mabedi idi. Ve orada bir yazının içinde adımı görüyordum. Üstelik bütün bir yazı benim üzerime kurulmuştu. Yazıyı yazan kişi Melih Cevdet Anday’dı. Anday, benim için bir efsaneydi. Sadece yazıları ile değil şiiri ile de. Bu insan benim yazım üzerine bir yazı yazmıştı. Melih Bey yazımı övüyordu. Hayatımın en güzel günlerinden biriydi. Sanki biri elimden tutmuş ve beni entelektüeller loncasına sokmuş gibiydi.

Melih Bey’i o yıllarda tanıdım. Melih beyin kuralı vardı. Güneş komşu evin arkasına inmedikçe içmeye geçmiyordu. Hep birlikte güneşin o evin arkasına inmesini beklemiştik. Bol bol edebiyat ve sanat konuşmuştuk. Melih Cevdet Anday ve Hıfzı Topuz gibi iki insanla birlikte olmak bana müthiş gurur vermişti (Özkök,2014:160-161)

(….) Ece Ayhan'dan 4 ay sonra 8 Kasım 2002 günü Melih Cevdet Anday’ı kaybettik. Gencecik bir öğretim üyesi iken beni keşfedip Türkiye aydın çevrelerinde tanıtan insanı hiç unutmadım (Özkök,2014:162)

Sabah Gazetesi başyazarı Mehmet Barlas da Hatıralarında Beyaz Türk Cemaatinin önemli ismi Melih Cevdet Anday’dan şöyle bahsediyor:

(…..) İlginç bir Melih Cevdet anım olmuştur. Yine bir gün kapı çaldı, açtım: Nurullah Ataç. “Baban evde mi?” dedi. Girdi içeriye, “Cemil, Melih Cevdet beni dövdü,” dedi. Melih Cevdet’in şiirlerini eleştirmiş, o da gitmiş tokat atmış buna. Geldi babama şikâyet etti… Böyle tuhaf şeyler olurdu (Barlas,2019:44).

(…..) Aslında ilk mavi yolculuğu Sabahattin Eyüboğlu ve Melih Cevdet Anday yapmışlar. Aralarında kavgalar olmuş. Bakın aklıma geldi; Melih Cevdet bir felsefe asistanını dövmüş bir keresinde ve çocuk bunu hep büyük bir ifitiharla, “Melih Cevdet beni dövdü,” diye anlatırdı. (Barlas,2019:161).

KAYNAKLAR

 

Barlas Mehmet,(2019), Dün Dündür, İstanbul: Turkuvaz Yay

 

Özkök Ertuğrul,(2014), Bir Beyaz Türk’ün Hafıza Defteri, İstanbul:Doğan Kitap

Güncel Haberler