KUTUPYILDIZI SAĞLIK GÖNÜLLÜLERİ DERNEĞİ’NİN YURTDIŞI SAĞLIK YARDIMLARI

Dr. Selahattin Semiz/ Dernek Başkan Yardımcısı                                                                                             

Derneğimiz kurucuları 17 Ağustos 1999 tarihindeki Gölcük depreminde gönüllü olarak çalışan sağlık ekibinin tecrübe ve birikimini afetler ve diğer alanlarda sağlık yardımı desteğine dönüştürmek üzere 2005 yılında kuruldu. Kuruluşundan günümüze yurtiçi ve yurtdışı birçok sağlık yardımına öncülük ederek destek verdi.

Bu anlamda yapılan yurtdışı yardımlarını şu şekilde özetlemek mümkündür:

1) Endonezya Açe Depremi

Endonezya’ya bağlı Açe’de 26 Aralık 2004 tarihinde 9,1 büyüklüğündeki deprem ve ardından  oluşan tsunamide 230 bin kişi hayatını kaybetmişti. Deprem ve tsunami, 1 milyona yakın  insanın evsiz,korunmasız, kimsesiz kalmasına neden oldu. Tüm dünya, bölgenin  yaralarını sarmaya çalıştı. 2005 yılı Ocak ayında ilk yurt dışı faaliyetinde derneğimiz bölgeye 5 kişiden oluşan bir sağlık ekibi gönderdi. Bazı sosyal ve sağlık  yardımlarından başka bölgede hasar görmüş Malahayati Hastanesi’nin onarımı ve 36 yatak ve  3 ambulansla yeniden hizmete başlamasını sağladı.

2) Pakistan-Keşmir Depremi

Pakistan-Keşmir’de 8 Ekim 2005 tarihinde yeni bir felaket haberi tüm dünyayı üzdü. Pakistan-Keşmir’de meydana  gelen deprem 200 bin kişinin ölümüne neden olmuştu. Derneğimiz bölgeye 10 kişiden oluşan bir sağlık ekibi gönderdi. Keşmir’in başkenti Muzafferâbad bölgesine gidildi. Şehrin girişinde İHH gönüllülerinin kurduğu bir çadır kentin içine çadır hastane yapıldı. Hem çadır kentten hem  de civar bölgelerden gelen afetzedelere muayene ve tedavileri yapıldı. Daha sonra birkaç STK’nın işbirliği ile bu çadır  hastane yerine güzel bir kalıcı hastane kuruldu.

3) Nijer Sağlık Seferleri

2006 yılı, Nijer sağlık Seferlerinin başladığı ilk yıl oldu. 20 kişiden oluşan Nijer sağlık ekibimiz Niamey şehrinde sağlık taraması ve sünnet faaliyeti yaptı. Daha sonra yaklaşık 35-40 kişilik ekiplerle yapılan  seferlerde sağlık hizmetlerine katarakt operasyonları, genel cerrahi ve üroloji operasyonları  eklendi. Nijer sağlık Seferlerinin ardından bölge halkının hasretle beklediği bir sağlık ekibi ortaya çıktı. Müteakiben senede 2 defa Nijer seferi yapılmaya başlanıldı.

2006 yılından bugüne kadar Gönüllülerimiz tarafından  Nijer’e yaklaşık 30 sağlık seferi düzenlenmiş durumda. Her seferde sağlık hizmetleri ve  operasyonlarla birlikte daha önce tesbit edilen yerlerde su kuyularının açılması ve ihtiyaç sahibi  ailelere o bölgenin ihtiyacına uygun olarak birkaç adet keçi dağıtılması faaliyeti de devam etmektedir.

4) Pakistan Sel Felaketi

 

2010 yılı Temmuz ayında Pakistan'da muson yağmurlarının yol açtığı seller, ülkenin toplam yüzölçümünün yaklaşık beşte birini etkiledi. Pakistan hükûmeti verilerine göre sel sonucu yaklaşık 2,000 kişi hayatını kaybetti ve altyapının tahribatı yaklaşık 20 milyon kişiyi doğrudan etkiledi.

Sel felaketinin ardından ardından Sağlık gönüllülerimiz İstanbul Büyükşehir  Belediyesi destek hizmetleri ve sağlık ekipleri ile birlikte Pencap Eyaleti Basira kentinde hizmet verdi. Gönüllülerimiz ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ekibi, depremden çok büyük zarar  gören Pencap Eyaleti’nin Basira kasabasını adeta yeniden inşa etti.

Sağlık gönüllülerimiz bölgede muayene ve sağlık hizmetleri yaparken İstanbul Belediyesi Ekibi  öncelikle kasabada depremin artığı bütün çöpleri kaldırarak toprağa güvenli şekilde depoladı, ilaçlama yaptı. Böylece salgın hastalıkların önüne geçildi. Ayrıca elektrik su ve kanalizasyon  altyapısını yeniledi. Su kuyuları açıldı. Okullar, camiler ve medreseler onarıldı. Ekmek fırını  ve aşevi açıldı. İstanbul’dan gönderilen yardımlar Pakistan halkına ulaştırıldı.

5) Suriyeli Muhacir Çalışmaları

2011 yılı Ocak ayından itibaren küçük gösteriler halinde başlayıp büyüyerek devam eden gösterilerin ardından Suriye rejimi tarafından halk bombalanmaya başladı.

Derneğimiz, 2011 yılından itibaren, yaşadıkları felaketler üzerine komşu ülkelere sığınarak  buradaki kamplarda yaşayan muhacirlere sağlık yardımı ve çeşitli ihtiyaç malzemesi yardımı  sağladı. Suriye sınırında Kilis-Azez ve Hatay-İdlib yakınlarındaki muhacirlere düzenli olarak  sağlık yardımı, ilaç ve gıda yardımlarında bulunuldu.Halen de bölgeye düzenli olarak maddi yardım gönderilmektedir.

6) Filistin’le Dayanışma Çalışmaları

Derneğimiz, Gazze ve Kudüs başta olmak üzere bütün Filistin şehirlerindeki kardeşlerimizin  her türlü ihtiyacı ile yakından ilgilenmektedir. Dernek bünyemizde bir ‘Kudüs Komisyonu’  bulunmakta olup sadece saldırılar sırasında değil, ‘Filistin için uzun vadeli neler  yapılabilir?’ anlamında projeler geliştirilmekte, ilgili kurumlar ve kamuoyu ile paylaşılmaktadır.

Nitekim son saldırının ardından Kudüs Komisyonumuz toplanmış, 40 maddeden oluşan  önlemler paketini TGVT ve Milli İrade Platformuna sunmuştur. Ayrıca saldırının ardından buradaki mağdurlara  ilaç yardımı yapılmıştır.

 

*13 Kasım 2023 Tarihli Sağlıkta Yardımlaşma Sempozyumuna Sunulan Tebliğ Özeti

 

 




Güncel Haberler