BİR ABİDE ŞAHIS: TEVFİK İLERİ

Erzurum Eski milletvekili Rasim Cinisli, Demokrat Parti'nin bakanlarından Tevfik İleri’den şöyle bahsediyor: 27 Mayıs 1960 Darbesi sonrası hapishanede korku ve panik ortamında herkes can kaygısına düşmüşken bir uyku sesi, bir horultu duyuluyor. Olayın şahidi Samet Ağaoğlu hatıratında diyor ki: "Bu can pazarında uyuyan kim? diye merak edip gittik ki Tevfik İleri derin uykuda." Arkadaşları Tevfik Bey'i uyandırırlar, ona böyle bir ortamda nasıl uyuyabildiğini sorarlar. Tevfik Bey'in cevabı muhteşemdir.

"Ben 10 yıldan beri milletin emanetini taşıdım. Gece gündüz milletin derdiyle dertlendiğim için rahat bir uyku uyuyamamıştım. Şimdi milletin emanetini üzerimden aldılar. İlk defa rahat uyuyabilecek zamanı buldum. Kaderde ne yazılmışsa o olur!" der ve uykusuna devam eder. (Cinisli,2022: 91)

…………….

(……) Tevfik İleri kansere yakalanmıştır. Kayseri Hastanesi'nde tedavi edilmesi mümkün olmadığı için Ankara'ya gönderilecektir. Doktorlara ve hastabakıcılara veda edip ayrılırken, bir hemşire Tevfik İleri'nin ardından ağlamış. Bu insani duyguları yaşayan hemşireyi bile cezalandırarak işinden kovmuşlar... Öfkenin nerelere vardığı ibret vericidir. (Cinisli,2022: 122)

Cinisli Rasim,(2022), Hatıralar (Bir Devrin Hafızası), İstanbul: Doğan Kitap Yay

Güncel Haberler