3 Haziran 2006 Atabeyler Çetesinin Yargılanması

Atabeyler Operasyonu, Ergenekon ve benzeri derin devlete yönelik ilk operasyondu.2 Haziran 2006’da yapılan operasyonda önce Ankara’da Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda görevli iki yüzbaşı ve iki astsubayın da bulunduğu 11 zanlı gözaltına alındı.

Kendilerine ‘Atabeyler’ ismini takmış çetenin evinde yapılan aramalarda çok sayıda silah ve C4 patlayıcı bomba bulunmuş, Başbakan Erdoğan’ın evinin krokisi de ele geçirilmişti. Ayrıca ‘Ayaklanma ve Karşı Koyma’ isimli Genelkurmay tarafından basılmış bir kitap da evde mevcuttu. Evde ele geçirilen silah ve patlayıcılar silahlı Kuvvetlere ait mühimmattı.

3 Haziran 2006 günü mahkemeye çıkarılan Atabey çetesi mensuplarının dördü tutuklandı, geri kalanlar serbest bırakıldı. Gizlilik içinde yürütülen davada 15 Eylül tarihinde de tutuklu sanıkların tahliyesine karar verildi. Gerekçe manidardı. Hükümete karşı eylem yapmak üzere bir araya gelmiş çete bunu gerçekleştiremediği için tahliye edilmişti.

Aynı günlerde Emniyet Genel Müdürlüğü bir genelge yayınlayarak “Suçüstü halinde yakalansa bile bir askeri personelin olay yerinde bekletilmesi, gelen askeri inzibata teslim edilmesi gerektiği” (Orakoğlu,2007:135) bildiriliyordu.

Güncel Haberler