28 Nisan 1920: TBMM’de İçki Yasağının Kabul Edilmesi

Trabzon Milletvekili (Şehit) Ali Şükrü Bey mecliste, Mustafa Kemal'in önderliğindeki Birinci Grup'a muhalif milletvekillerinin toplandığı İkinci Grup'un liderlerinden biri olmuştu. (Şehit) Ali Şükrü Bey 28 Nisan 1920’de içki yasağı konusunda meclise yasa teklifi verdi ve yasalaşması için büyük çaba sarf etti.


Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının daha beşinci gününde Hükümet bile kurulmadan Trabzon Mebusu Ali Şükrü Bey, içkinin yasaklanmasını isteyen bir kanun önerisi yaptı. Trabzon Mebusu Ali Şükrü Bey, içkinin İslam dininde günah olmasından hareket ediyordu. Fakat içki o zamana kadar kanunen yasak değildi.


Ali Şükrü Bey’in önerisine Hükümet ve Meclis bir kalemde “Hayır” diyemediler. Bunun nedeni, içkiyi yasaklayarak dindar halka Kuvayı Milliye’yi sevdirmekti. Tıpkı Meclis’te ele alınan ilk kanun teklifi hayvan vergisinde olduğu gibi.


Ceza Kanunu’nda sarhoş olup ortalığı rahatsız etmek yasaktı ama Ali Şükrü Bey’in kanun teklifinde, her türlü alkollü içkinin yapımı, yurda sokulması, alınıp satılması, kullanılmasının yasaklanması isteniyordu. Öneride haram olmasından başka içki alışkanlığının birçok kötülüğün hatta felaketin nedeni olduğu da belirtiliyordu.


İçki Amerika Birleşik Devletleri’nde de başka nedenlerle yasaktı. Ali Şükrü Bey, içkinin Rusya’da da yasak olduğunu söylüyordu. İçkiyi yasaklayan bu Kuvayı Milliye Meclisi, İstanbul’dan kışkırtılan isyancılar tarafından Bolşevik, zındık ilan edildiği için içkiyi yasaklamak dindar halkın gözünde Kuvayı Milliyecilere puan kazandırdı.

 

Güncel Haberler