NOT DEFTERİMDEN ESKİMEZ NOTLAR *

Hz. Ali Efendimizden: Şu kişi hiç pişman olmaz, ziyan etmez:

1-Hükmünde adil olan…./  2-Azığından, yiyeceğinden başkasına ikramda bulunan

3-Dünyasından ahirete azık gönderen, hayır işleyen

Adalet müslümanın vaz geçilmez şartıdır. Kendi aleyhimize bile olsa adil olmalıyız. Adaletin gerektirdiği yerde merhamet olmaz.

Allah bir kulun hayrını istediği zaman kulun kendisi ile şehvetleri arasına girer. Şehvetlerine esir olmaz, kötülük yapmasına müsaade etmez. Aksi halde kendi haline bırakır, ipini salıverir.

Hz Ali Efendimizden vecizeler:

1-Şehvetlerin esiri olan kimsenin faziletli bir insan olması ne kadar zor şeydir.

2-Uygulamanın (İlmiyle amil olmanın süslediği) güzelleştirdiği ilim, ne güzel bir ilimdir.

3-Rıfk ile yapılan uygulama ne kadar güzeldir.

 (Rıfk; Sinirlenmemek, yumuşak huylu olmak, tatlı tatlı muamele etmek manasındadır)

Alim ol, ilmini artırmak için çalış. Ama bilgini uygula,icraata dök. Uygularken de haşin, sert , kırıcı olma. Yumuşakol, rıfk ile davran.

4-Sana nasihat eden, icabında acı söz söyleyen kimseye takdir-teşekkür et!Seni öven, seni temize çıkaran ve sana dalkavukluk yapana değil.

Sana bir hatanı söylene kızmayacaksın. Bazısı da bir hatasını söyleyince ; “Sen işine bak” diyor.Bu yaklaşım yanlıştır.

5-Haklıyken mağlup olmayı, zalimken galip olmaya tercih et.

6- İyiliklerini övünmekle, kibirlenmekle mahv etme., sıfıra indirme.

Mütevazi olanı Allah Yüceltir. Mütekebbir olanı da Allah bir yerde ayağını kaydırır, alçaltır. (Hadis-i Şerif)

Mazhar-ı feyz olamaz düşmeyince hake nebat/ Mütevazi olanı Rahmet-i Rahman büyütür.

7- İnsanın ömrü kısadır, her şeyi öğrenmeye yetecek kadar uzun değildir. O halde ehemmiyetli olanı öğrenmeye gayret et, mühim olanı sonraya bırak.

Boş şeylerle vakit geçirme..Gazete, magazin, dedikodu ile fazla vakit geçirme.

“Bir insana Allah niye hidayet nasip ediyor?” ona bakalım., Bu konuda araştırma yapalım.

8- İnsanın zahiri beş duyusunun en şereflisi, en kıymetlisi gözdür. Onu her istediği yere baktırmayın. Baktırırsanız Allah’ın zikrinden alıkoyar.

Bir sahabe Peygemberimize gelip bazı sabah namazlarına gelemediğini söyledi. İmamın namazı çok uzattığını anlattı.

Peygamberimiz bu duruma çok hiddetlendi: “İçinizden bazıları imam olduğu zaman namazı uzatmasın. Cemaatte zayıflar olabilir, çocuklar olabilir.Çok ihtiyarlar olabilir “ dedi.

Peygamberimizin çok sevdiği Bedir Ashabından bir sahabe gelerek bir suçlu için bir hükmün bu defalık uygulanmamasını istedi.

Peygamberimiz; “Sizden evvelki insanlar, hükümleri zayıflara uygulayıp, güçlü ve zenginlere uygulamadıkları için helak oldular. Vallahi kızım Fatıma hırsızlık yapsa onunda elini keserim” buyurdu.

Deccalle ilgili hadislerden; Cenneti-cehennemi olacak. Bir insanı ikiye bölüp bir ok atımı mesafeye götürüp tekrar diriltecek.Bu Hadisi Şerif, bu günün dinsiz medeniyetini anlatıyor sanki.

* Bir Başhekimin Hayata Dair Notları,Tefekkür Düşünce Merkezi, İstanbul,2021

**Uzm. Dr Selahaddin Semiz

1962 yılında Sivas, Gürün’de doğdu. 1985 yılında İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden mezun oldu. Kırşehir, Kaman’da mecburi hizmetini, GATA-Ankara hastanesinde askerlik hizmetini, İstanbul Haseki Hastanesi Radyoloji Kliniğinde ihtisasını tamamladı.

Hekimlik hayatı boyunca birçok STK’da aktif görev aldı. Deprem, sel ve tsunami sonrası Endonezya-Ace, Pakistan-Keşmir ve Pakistan-Pencap bölgelerinde, Sudan ve Nijer’de sağlık gönüllüsü olarak çalışmalara katıldı.

Afiyet Hastanesi, Afiyet OSGB, Biomekatronik Şirketinin Ortağı ve Biomedikal Ar-Ge kooperatifi Başkanıdır. Halen Özel Afiyet Hastanesinde radyoloji uzmanı ve başhekim olarak çalışan Dr. Semiz, Kutupyıldızı Sağlık Gönüllüleri Derneği Başkan Yardımcısıdır.

 

 

 

 




Güncel Haberler