KİM KARAR VERDİ?

Hüseyin Yürük

Bundan yıllar önce bir büyük gazetede bir haber görmüştüm. Güneydoğu Anadolu vilayetlerimizin birinde bir mitingde çekilmiş bir fotoğrafta 60 yaşlarında bir şahıs elinde “Biji (Yaşasın)……..” yazan bir döviz taşıyordu. Haberde anlatıldığına göre; gazeteci ona soruyordu. “Bu elinizde tuttuğunuz dövizde ne yazıyor?” O şahıs şu cevabı veriyordu: Vallah bilmirem! Vermişler tutirem!”

Okurken, düşünürken karşıma çıkıyor. Toplumların “Vallah bilmirem, vermişler tutirem” cinsinden tuttuğu o kadar çok değer ve kavram var ki…. Onların bir kısmını bugün sizlerle paylaşmak istedim.

1)Şubat ayının 28 gün,(bazan 29), Mart ayının 31 gün olacağına kim karar verdi?

2)Ülkemizde ilkokulun 4, Ortaokulun 4, lisenin 4, fakültenin 4 yıl olacağına kim karar verdi? Toplam 16 yıl süren bu oyalama kurgusuna kim karar verdi?

3)Tarihteki savaşların hangisinin yenilgiyle, hangisinin berabere, hangisinin zaferle bittiğine kim karar verdi?

4)Hristiyanların ruhani lideri (papa) olabilirken, Müslümanların ruhani lideri (halife) olamayacağına, olursa bu makamın zararlı olacağına kim karar verdi?

5)Türkiye'deki askeri darbelerin tamamının Cuma günü yapılmasına kim karar verdi?

6)Mustafa Kemal Atatürk, türbeleri kapatıp yasakladığı halde, Türkiye'nin en büyük türbesini anıt kabir adıyla Onun için yapmaya kim karar verdi?

7)Anıtkabir'e ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün defnedilebileceğine, 3.ve diğer cumhurbaşkanlarının defnedilemeyeceğine kim karar verdi?

8)27 Mayıs darbecisi general Cemal Gürsel'in kabrinin önce Anıtkabir'de olmasına, sonra bu kabrin buradan taşınmasına kim karar verdi?

9) 23 Nisan’ın ‘Çocuk Bayramı’, 19 Mayıs'ın ‘Gençlik Bayramı’27 Mayıs'ın ‘Hürriyet ve Anayasa Bayramı’ olmasına kim karar verdi? 27 Mayıs, ‘Hürriyet ve Anayasa Bayramı’ olarak 20 yıl kutlandıktan sonra bayram olmaktan çıkmasına kim karar verdi?

10)Kabotaj bayramlarında denize çelenk konularak kutlama yapılmasına kim karar verdi?

11)Paralarda 1. cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ten sonra, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün resmi yer alırken, 3. ve diğer cumhurbaşkanlarının resimlerinin yer alamayacağına kim karar verdi?

12)Mustafa Kemal Atatürk'ün ‘Nutuk’ isimli kitabının içine, İsmet İnönü'nün yazdığı ‘Gençliğe Hitabe'nin konulmasına kim karar verdi?

13)Resmi kurumlardaki Atatürk köşelerinde, ortada üstte Atatürk resmi, sağında Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı İstiklal Marşı, solunda İsmet İnönü'nün yazdığı Gençliğe Hitabe olacağına kim karar verdi?

 




Güncel Haberler