İÇİMİZDEKİ İRLANDALILAR NELER YAPTILAR?

“İçimizdeki İrlandalılar” sözünün kaynağı Mustafa Denizli, muhatabı ise Hıncal Uluç’tu. O günkü Milli takım Teknik Direktörü Mustafa Denizli, bu sözü EURO 2000 e katılmak için İrlanda ile yaptığımız maç sonrası, Hıncal Uluç’u kast ederek söylemiştir.

Derin Tarih Dergisinin 2016 yılında çıkmış 55. Sayısında Kırım Harbi (1853-1856) sırasında Osmanlı devletine destek için İstanbul’a gelen ve bu sırada Üsküdar/Haydarpaşa/Gülhane civarında bir alanda karargah kuran İngiliz askerlerinin yaptığı melanetler yer almaktadır.

1) Zeynep Emel Ekim’in naklettiğine göre; 1856'dan 2. Abdülhamit dönemine kadarki fotoğraflarda Üsküdar Sahilindeki Kavak İskelesi caminin sadece minaresinin yer alması caminin Kırım harbi sırasında İngilizler tarafından tahrip edildiğini açıkça gösterir. Sir Adolphus Slade anılarında “İngiliz askerlerinin namaz kılınırken camilerde dolaştıklarından, ezan okuyan müezzinlerle alay ettiklerinden, örtülü hanımlara arsız gözlerle baktıklarından, oymalı mezar taşlarını kaldırım taşı yaptıklarından” bahseder (Ekim,2016: 106-107).

……………

2) Halil Solak’ın naklettiğine göre; İbrahim Hakkı Konyalı da yaşanan melanetlerin sonraki bölümünü şöyle anlatıyor: Sinanpaşa Türbesi şarap deposu olmuş. Ayazma Camii de harap olan eserler arasında. Amcazade Hüseyin Paşa sebilinin ve mektebinin hali yürekler acısı..

Mimar Sinan'ın Edirnekapı'daki eseri Emir Buhari Camii enkazcı Kadri’ye satılarak yıktırılmıştır. Zeytinburnu'ndaki Merkezefendi Cami evkafına bağlı olan hamam yıkıcı Kayseri'li Şevket'e 1.300 liraya satılmıştı.

Küçükçekmece'de Defterdar Abdusselam Bey’in Mimar Sinan'a yaptırdığı bu pırlanta eser bir başka yıkıcıya satılmıştı. Fatih’te Haseki Hürrem Sultan'ın medresesinin bütün kubbe kurşunları sökülmüştü. (Solak, 2016: 132).

…………….

Bu metinde yer alan melanetlerin 1. Bölümü İstanbul’a gelen İngilizler tarafından, 2. Bölümü ise içimizdeki İrlandalılar olan CHP iktidarı tarafından icra edilmiştir. Tevafuken bu iki yazı,  derginin aynı sayısına denk gelmiştir.

Güncel Haberler