TBMM YERİNE SORGUN CEZAEVİ’NE GÖNDERİLEN MİLLETVEKİLİ

Türkiye’de 1945 yılında çok partili hayatın başlamasıyla birlikte Demokrat Parti saflarında siyasete atılan “Anadolu Fırtınası” lakaplı Osman Bölükbaşı yapılan ilk seçim olan 21 Temmuz 1946 seçimlerinde ummadığı bir sonuçla karşılaşır. Yozgat’ta 93.000 rekor oyla milletvekili seçildiği halde “hileli seçim” olarak tarihe geçen bu seçim sonrası kendini Sorgun Cezaevinde bulur.

Adem Çaylak, konu ile ilgili doktora çalışmasında CHP iktidarının bu icraatını şöyle anlatıyor: 21 Temmuz seçimlerinde DP’nin 16 ilde adayı yoktu. Bu illerden birisi de Kırşehir’di. Bölükbaşı’nın memleketi Kırşehir’den DP’nin aday koymaması, Bölükbaşı’nın siyasal hayatında önemli bir dönüm noktası olmuştur.

Kırşehir’den aday olamayan Bölükbaşı, Kırşehir’e yakın bir bölge şehri ve halkının üzerinde etkisinin büyük olduğu Yozgat ilinden milletvekili adayı olmuştur. Bölükbaşı, seçimlerde 93 binin üzerinde oy aldığı halde, milletvekili seçilememiştir.

Bunun nedeni, Bölükbaşı’ya göre, CHP etkisindeki yerel görevlilerin seçim sonuçlarını içeren mazbatalarını yakması ve seçimlerde tam bir yolsuzluk yapılmasıdır.

Bölükbaşı, seçim sonuçlarına itiraz etmiş ve bu doğrultuda Yozgat’ta çetin bir mücadeleye girişmiştir. İnönü’ye hakaret ve Sorgun seçim komisyonunu tahkir suçlarından aleyhinde dava açılan Bölükbaşı, tutuklanmış ve Sorgun Cezaevi’ne gönderilmiştir. Daha sonra Yozgat Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği beraat kararı ile serbest kalan Bölükbaşı için, Sorgun Cezaevi, siyasetteki ilk hapishane durağıdır.  (Çaylak, 2010: 52-53)

Bölükbaşı, o günleri şöyle anlatır: “1946 seçimlerinde Yozgat’tan 93.000 gibi rekor bir oyla milletvekili seçildiğim halde, o seçimlerde başvurulan malum sandık ve tutanak oyunlarıyla, Büyük Millet Meclisi’ne değil, Sorgun Cezaevi’ne gönderildim. Yozgat Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği beraat kararı, bir iftira ve tertibe hedef olduğumu tescil etti”. “Bölükbaşı Anlatıyor”, Günaydın, 28. 07, 1973. (Çaylak, 2010: 53)

Güncel Haberler