BÜYÜKÇINAR: “EVLENME KARARIM VE EVLİLİĞİM”

1920 Gaziantep doğumlu Ahmet Muhtar Büyükçınar Hocaefendi, ‘Hayatım İbret Aynası’ isimli hatıra kitabında  niçin evlenme kararını verdiğini anlatan bölümde şu ayeti kerime ve hadisi şeriflere yer veriyor:

“Ümmetimin şerlileri (kötüleri) bekârlarıdır." hadisini hatırlayınca, irkildim ve Resulullah'dan (s.a.s.) utanır gibi oldum. Halbuki bu hadisi daha önce defalarca okumuş; hiç de etkilenmemiş ve üzerinde durmamıştım. Kendi kendime; "Pekâlâ, bugün neden beni bu kadar düşündürdü?" derken, hafızamda evlenme ile ilgili hadis ve ayetler, birbiri ardına sıralanmasın mı?

"Nikah (evlenmek) benim sünnetimdir. Yaptığım ve yapılmasını istediğim bir olaydır. Sünnetimden yüz çeviren benden değildir."(İbniMace, Nikah, I)

"Evlenin çoğalın ki kıyamet gününde diğer peygamberlerin ümmetlerine karşı sizinle övüneyim." (İbni Mace, Nikah, I)

"Evlenmeye kudreti olup da evlenmeyen, bizden değildir." (Darimi, Nikah, I)

"Evlenmeye gücü yeten evlensin." (Nesai, Nikah, 3)

"... Kadınlardan hoşunuza gidenleriyle evlenin" (Nisa Süresi, 4/4) "Aranızdaki bekarları, köle ve cariyelerinizden (işçi ve hizmetkârlarınızdan) evlenme çağına gelenleri evlendirin. Eğer fakir iseler, Allah kendi lütfundan onları zenginleştirir. Allah'ın lütfu ve ihsanı boldur." (Nur, 24/32)

 

Büyükçınar Ahmet Muhtar, (2019) Hayatım İbret Aynası, İstanbul: Ensar Yay,

Güncel Haberler