DEPREM GÜNLÜĞÜ:13. GÜN

Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Alan, deprem bölgesinde yaptıkları araştırma ile ilgili “İlk kez bu kadar zeminden kaynaklı sorunla karşılaştık. Bazı binalarda 1.5 metre zemine gömülme tespit ettik” dedi.

Hatay’ın Antakya ilçesindeki Akademi Hastanesi enkazında, depremden 261 saat sonra iki mucize yaşandı. 26 yaşındaki Mehmet Ali Şakiroğlu ve 33 yaşındaki Mustafa Avcı, depremden 261 saat sonra sağ olarak kurtarıldı.

Hatay'ın Defne ilçesi Elektrik Mahallesi'nde binanın enkazından 45 yaşlarında bir kişi, depremin 278. saatinde sağ çıkarıldı.

Kahramanmaraş depreminde yüzlerce kişiyi enkazdan çıkaran Gürsu Belediyesi Sivil Savunma Görevlisi Hafsa Özcü ve Gürsu Belediyesi Sivil Savunma Amiri Talha Şahin merak edilen soruyu cevapladı. 6 tane çocuğu koltuk kenarından çıkardığını belirten Şahin, genelde koltuk kenarı ve sabitlenmiş eşyaların yanına sığınan kişilerin hayata tutunabildiğini söyledi. Uzman isimler bu eşyaların sayesinde insanlar için yaşam üçgeni oluştuğunu ifade etti.

Depremzedelerden Döne Balcı isimli kadın enkaz altındayken bir şehidin kendisine zemzem suyu getirdiğini ve kızının başındaki kanamayı durdurarak bir saat sonra akrabalarının kendilerini kurtaracaklarını ve kurtarılmasının da aynı şekilde gerçekleştiğini söyledi.

Hatay'daki evinin enkazından çıkarıldıktan 6 gün sonra Manisa Şehir Hastanesinde yeniden buluşan anne ve kızın buluşma anları ise duygu dolu anlara sahne oldu.Enkaz altındayken bir şehidin yanlarına geldiğini aktaran Balcı, "Bir şehit geldi. Buralarda yok o şehit. Zemzem verdi. Kızımın başını okşadı. 'Durdu kanaması' dedi. 'Sizi de bir saat sonra kurtaracaklar' dedi. Bana su ve cennetten gül kokusu verdi. Bir ışık verdi. Dedi ki 'Gideceğim, söyleyeceğim herkese haber vereceğim. Seni kurtaracak akrabaların' Sağ olsun kardeşlerimiz ve askerlerimiz geldi. 1,5 gün sonra akrabalarımdan biri kurtardı beni.

Pakistan Başbakanı Şerif deprem bölgesinde! "Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından dayanışma göstermek için Türkiye'ye gelen Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Milli Eğitim Bakanı, deprem nedeniyle OHAL ilan edilen illerdeki ortaokul ve lise kademelerindeki öğrencilerin istemeleri halinde, ülke genelindeki okul pansiyonlarına parasız yatılı olarak yerleştirilebilme kararını verdiklerini açıkladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum: Konutlarımız zemin dahil 3-4 katı geçmeyecek. Eski yerleşim alanlarına ilişkin mevcuttaki imar yoğunluğunu zeminlerin detaylı bir şekilde incelenmesine müteakip vatandaşımızı mağdur etmeyecek şekilde her türlü imar kısıtlamasını içerir bir süreci yürüteceğiz. Şehirlerimizin 50-100 yılını planlayacağız. İlk önce belirlediğimiz rezerv alanlarda, sonra master planlarda bunları yapacağız. Bu motivasyonla 10 ilimizde eş zamanlı çalışıyoruz. Hasar tespiti tamamlanan yerlerde konutlarımızı yapıyor olacağız." sözlerini kaydetti.

Adıyaman'ın CHP’li Gölbaşı Belediye Başkanı İskender Yıldırım, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a teşekkür etti. Yıldırım, 'Hiçbir ayrımcılık görmedik.'' dedi.

 

Güncel Haberler