İSTANBUL'UN FETHİNİN SEMBOLÜ OLAN AYASOFYA'YA YABANCI TURİSTLERE KUYRUK OLARAK GİRMEK İSTEMİYORUZ

Malum olduğu üzere 2 yıl kadar önce Cumhurbaşkanımız uzun yıllardır müze olarak adeta esir tutulan fethin sembolü Ayasofya'yı tekrar özgürlüğüne kavuşturmuş ve cami olarak ibadete açmıştı.

İstanbul'da yaşadığımız için Elhamdülillah sıkça Ayasofya Camii'ne uğramak, hasret gidermek burada namaz kılmak fırsatı olmuştu.

Ancak her gidişimizde bir şey dikkatimizi çekmeye başlamıştı. Her gittiğimizde Ayasofya Camii'nin içine ulaşma ve kavuşma özgürlüğü biraz daha daralıyordu. Nitekim yaz ayında gittiğimizde camiye girmek için oluşmuş kuyruk neredeyse Sultan Ahmet Caminin oraya varmıştı. Bu şekilde camiye girmek mümkün değildi.Dolayısıyla camiye giremeden hüzünle geri dönmüştük.

Dün akşam namazı için gittiğimizde  bu sorunun iyice katmerlenerek zirve yaptığına şahit olduk.Ancak biz sorunları yazarak sorunun bir parçası olmak yerine, üzerimizde tarihi bir vebal kalmaması amacıyla, Ayasofya özelinde ortaya çıkan sorunlarının çözümü için aşağıdaki teklifleri bütün yetkililere sunuyoruz:

1) AYASOFYA CAMİİ'NE DIŞTAN GİRİŞLER AYASOFYA CAMİİ'NİN GİRİŞ KAPISININ HEMEN YANINDA OLMALI: Şu anda dış giriş  bariyerleri Firuzağa caminin yanında. Burası Ayasofya Camii'ne gelen kişiler için bir hayli uzak bir mesafe. Yaşlısı var,engellisi var, hastası var, çocuğu var..

2) AYASOFYA CAMİİ'NE GİRİŞTE YABANCI TURİSTLER İÇİN AYRI BİR KAPI MÜSLÜMANLAR İÇİN AYRI BİR KAPI OLMALI

İstanbul'un Fethinin Sembolü Olan Ayasofya'ya Yabancı Turistlere Kuyruk Olarak Girmek İstemiyoruz. Ezan okunuyor, namaza yetişeceğiz kuyrukta selfi yapan yabancı turistlerin peşinde sıra bekliyoruz. Olacak şey değil! Turistler arka kapıdan alınmalı.

3)AYASOFYA CAMİNİN İÇİNE GİRİLDİKTEN SONRA BURADAKİ İÇ MEKANDA ADETA DUVAR TEŞKİL EDECEK BARİYERLER VE TURİST KALABALIĞI KALDIRILMALI

Camide namaz safına doğrudan ve kolay bir şekilde  ulaşılacak yeni bir düzenleme yapılarak camiye gelen cemaatin doğrudan ön safa ulaşacağı sistem kurulmalı.Ziyaretçiler sağda ve solda olmalı.Orta boşluk, açık bırakılmalı

4)NAMAZ KILINAN ALANIN SADECE İMAM EFENDİ'NİN ARKASINDAKİ KÜÇÜK BİR ALANLA SINIRLANMASI UYGULAMASINA SON VERİLMELİ

Bazı kişiler, camide namaz kılınan alanı imamın arkasında kırmızı şeritle çevrili bir küçük bir alana hapsetmişler. Cami yeniden adeta hürriyetini kaybetmiş. Buralarda restorasyon olduğu söyleniyor. Cami daha yeni tamirattan çıktı.Olacak şey değil.

Cumhurbaşkanınımızın tamamını açtığı Fethin sembolü Ayasofya Camiine şimdi turist kuyruklarında girip,  kırmızı şeritle çevrili bir küçük bir alanda namaz   kılmak istemiyoruz.

CAMİNİN TAMAMI, CUMHURBAŞKANIMIZIN AÇTIĞI GÜN GİBİ CAMİ CEMAATİNE AÇILMALI.

VELHASIL, ÖZGÜR AYASOFYA’YI  GERİ İSTİYORUZ.

Güncel Haberler