ASKERİ KARARGAHTA KAFA KIRMA GÜNLERİ

Gazeteci Emin Pazarcı, 28 Şubat darbe günlerine ait bir hatırasını şöyle anlatyor:28 Şubat Darbe günlerinde Akşam Gazetesi’nden bir ekip Genelkurmay karargahında akşam yemeğine davet edildik. Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Erol özkasnak konuşuyor biz dinliyorduk. Tümgeneral Erol özkasnak, “Refahyol Hükümetinin Türkiye'nin başına gelmiş çok büyük bir bela olduğuna bizi inandırmak için” çırpınır gibiydi.

Üslubu alabildiğine sert ve çirkindi. Kendisini ve Silahlı Kuvvetleri seçilmiş insanların üzerinde görüyor, “Türkiye'nin asıl sahibi biziz” mesajı veriyor, saldırgan ifadeler kullanıyordu. Konuşmasının sonuna doğru kullandığı üslup iyice sertleşti ve “Kafalarını kıracağız” sözlerini bile sarfetti. Ben Erol Özkasnak’a “Kafa kırmakla bir sonuç alınabileceğini düşünmüyorum” dedim (Pazarcı,2020:131-133)

(…..) Sonuçta Genelkurmay Kararagahı’nda test edilmiş ama onaylanmamıştık. Artık Akşam, Genelkurmaydaki hiçbir faaliyette davet edilmiyordu. Asker tarafından yayın organı olarak görülmüyorduk. Telefonlarım dinlenmeye alınmıştı. Ahizeyi kaldırdığımda anlaşılıyordu bu. Zaman zaman da yaptığım görüşmeler “ayağını denk al” mesajı vermek için bana aktarılıyordu.

Ciddi bir baskı altındaydım. Milli  iradeden yana tavır almak suçtu o günlerde. Hem de büyük bir suç  (Pazarcı,2020:134)

 

Pazarcı Emin,(2020),Kara Kutu, İstanbul:Sahi Kitap

Güncel Haberler