BÜYÜK İSTANBUL YANGINI:AKSARAY, MOLLAGÜRANİ, HASEKİ DUMANLAR İÇİNDE

Yazar Samet Ağaoğlu, Molla Gürani Semtindeki çocukluk günlerini anlatırken 1908 yılındaki Büyük İstanbul yangınından da şöyle bahsediyor: Evimizin balkonundan manzara Haydarpaşa'ya kadar uzanıyor, karşısında Beyazıt, biraz solda Süleymaniye, tam solda da Fatih camileri bütün ihtişamları ile göz alıyordu. İkinci katta holün sağında bir yatak odası ve banyodan sonra büyük misafir odası geliyordu. Bu odanın manzarası yemek salonundan daha genişti; görüntüyü bir yandan Adalar'a, bir yandan Çamlıca tepelerine kadar kavrıyordu. Holün sol tarafında iki yatak odası daha vardı. (Ağaoğlu Samet,2013:23)

………………

Tam bir hatta sonra, İstanbul'un Türkler tarafından alınmasının bir yıldönümü günü sabah misafir odasındayım. Pencereden Fatih'e bakıyordum. Caminin arkasından hafif, silik dumanlar çıkıyordu. Biraz sonra dumanlar koyulaşarak görüldü. Annemi çağırdım: "Bak, bak, rüyamdaki gibi!"

Annem gözlerine inanamayarak dualar okudu, fakat halinde telaş yoktu. Fatih'teki bir yangının Mollagürani'ye gelmesi elbette düşünülemezdi. Heyhat, büyük Fatih yangınının alevleri şiddetli bir rüzgârla hızla gelişerek daha öğle olmadan mahallemizi sardığı zaman iş işten geçmişti. Ancak kıymetli eşyalar, babamın bir kısım kitabı, birkaç möble bahçeye çıkarılarak üzerlerine ıslak halılar atılıp kadere bırakıldı. Sokaklar ana baba günü halindeydi. Herkes evinden ne kurtarabilirse kurtarmaya çalışıyordu. Yerler, birbirlerine karışmış, kimin olduğu bilinmeyen eşya ile dolmuştu.Annem içeride kimsenin kalmadığına emin olduktan sonra bizleri alarak, artık bir daha dönemeyeceğini pek iyi bildiği evden gözyaşları içinde ayrıldı. Babamın amcaoğullarından birinin Türbe’ deki evine gittik.

O gün, akşamüstü Beyazıt Meydanı'na çıktığımızı hatırlıyorum. Yangın yeri oradan bütün genişliğiyle görülüyordu. Aksaray, Mollagürani, Haseki dumanlar içinde. Şurada burada hala uzun alev diller parlıyor. Uzaktan, belki acı feryatların, kızgın haykırışların, elemli ağlayışların birbirine karışmasından çıkabilecek garip bir ses kulaklarımıza geliyor. (Ağaoğlu Samet,2013:52)

 

Ağaoğlu Samet ,(2013),Hayat Bir Macera, İstanbul: YKY Yay.

 

Güncel Haberler