BAŞBAKAN MENDERES, KURAN’I KERİME NASIL SAHİP ÇIKTI?

İstanbul Ümraniye eski Belediye Başkanı Hasan Can, Başbakan Adnan Menderes ile ilgili bir hatırasını şöyle anlatıyor: Ümraniye Belediyesinde görev yaptığım yıllarda bir çalıştay tertiplemiştik… Celal hoca merhumla alakalı, aynı zamanda tabi ki, imam hatiplerin kuruluşuyla alakalı…

Konuşmacılar, özellikle imam hatip neslinin ilkleri, aynı zamanda Celal hoca ile birebir uzun yıllar beraber olmuş kişilerdi.

Prof Bekir Topaloğlu, Dr.Tayyar Altıkulaç, İstanbul eski müftüsü Selahattin Kaya ve Doç. Dr.  Emin Işık…Dördü de Celal hocayla uzun yıllar, hemen yanı başında birlikte olmuş kişilerdi ve ilim dünyamızın tanıdığı simalardı.Yukarıda alıntıladığım anlatılanları aynen dinledik onlardan da.

Ama orada en önemli ayrıntı Başvekil Adnan Menderes Bey’in bizzat müdahil olduğu  sahnedeki konuydu…

Zira Maarif Vekili Tevfik İleri’ye  rağmen direten memurun  direttiği konu imam hatip okullarının müfredatı içerisinde okutulacak Kur’an derslerinin orjinal alfabesi ile değil latin alfabesi ile okutulması konusuydu.

Maarif Şurası’nda direten memur ya da daire başkanı, her kimse, “imam hatip okullarında okutulacak Kur’an derslerinin orjinal alfabesi ile okutulması tevhid-i tedrisat kanununa aykırıdır, laikliğe aykırıdır” diye diretiyordu…

Artık direnme gücü ve cebinde parası kalmayan Celal hoca; İstanbul’a dönmek için liseden talebesi olan Maarif Vekili Tevfik ileri’ye veda için gittiğinde Tevfik İleri dönüşüne müsaade etmeyip,Başvekil Adnan beyle görüştürüyor Celal hocayı ve Başvekil Adnan Menderes bey “yarın Maarif Şurası’nda siz konuyu müzakere ederken ben de katılacağım” diyor.

Ertesi günü şuraya geldiğinde Başvekil;  hararetli bir şekilde Kur’an derslerinin latin alfabesi ile okutulması konusu müzakere edilip katin alfabesiyle okutulması kararı veriliyor. Başvekilin daha önce tavsiye ettiği gibi Celal hoca heyete “bu konunun tekrir-i müzakeresini istiyorum”diyor.

Başvekil Adnan Menderes bey de orada olduğu için karşı çıkamıyorlar ve tekrar müzakere ediliyor, bir müddet müzakere edildikten sonra Başvekil Adnan bey hafif ayağa kalkarak ve ellerini de masaya yaslanmış vaziyette “beyler kifayet-i müzakere, konu anlaşılmış ve karar verilmiştir: İmam hatip okullarında Kur’an dersleri Orjinal alfabesiyle okutulacaktır” diye konuyu bağlıyor…

Bu sahneyi anlatırken konuşmacılar olarak sahnede masada oturanlardan Tayyar Altıkulaç hoca; yarım şekilde ayağa kalkarak, ellerini de masaya yaslayarak Başvekil Adnan Menderes’in nasıl  maarif şurası kararını  bağladığını şeklen de tarif etmişti.

Arkadaşlarımız bu konuda önemli şeyler söylemişlerdi ben de bu ayrıntıyı bizzat şahit olduğum şekliyle sizlerle paylaşmak ve tarihe not düşmek istedim.

Güncel Haberler