2023 SEÇİMLERİ ve X KUŞAĞI GENÇLER

2023 seçimlerinde oy kullanacak  yaklaşık 6 milyon seçmen gençleri x kuşağı y kuşağı z kuşağı gibi ayrımlar yerine ben de şöyle siyasi sosyolojik bir ayrıma tabi tutmak mümkün:

A Kuşağı Olan Gençler: Daha ziyade muhafazakar olan bu gençler, AK Parti'nin “Eskiden maddi manevi ne kötü hallerdeydik. Şimdi işte bu güzel günlere geldik” söylemini önemsiyorlar. Siyasi konumlarını ve oy davranışlarını buna göre belirliyorlar.

C Kuşağı Olan Gençler: Cumhuriyet Halk Partisinin “Atatürkçülüğün ve Kemalizmin kazanımlarından neredeydik, şimdi ne hallere geldik?” söylemini önemsiyorlar. Siyasi konumlarını ve oy davranışlarını buna göre belirliyorlar.

X Kuşağı Olan Gençler: Ne Atatürk ilkeleri konusunda nereden nereye gelindiği söylemini ne de Türkiye'nin refah seviyesi anlamında nereden nereye geldiği söylemini önemsemiyorlar. Siyasi konumlarını ve oy davranışlarını günlük yaşamda kavuştukları ya da kavuşamadıkları konforla ilgili belirliyorlar.

Şu anda X kuşağının sayısı A ve C kuşağına göre daha fazla gözüküyor. Ve seçimin kaderini de X kuşağı belirleyecek gibi.

Güncel Haberler