BOSNA SEÇİMLERİNDE NE OLDU?

Balkanların bazı ülkelerinde seçim vardı. Komşumuz Bulgaristan'da bir yıl içinde yapılan 4. seçimi yine Başbakan en çok oy alarak kazandı. Türklerin ve Müslümanların oy verdiği ‘Hak ve Özgürlükler Partisi’ ise ilk defa %15 oy alarak 3. Parti olmuş. Türkiye'nin 22 vilayetinde sandık kurularak bu partiye destek verildi. Komünizme dönmeyi savunan ‘Yeniden Doğuş’ isimli parti ise %10 oy almış.

Bosna Hersek’de ise yapılan seçimlerde Devlet Başkanlığı Konseyi Üyeleri belli oldu.Boşnakların kontenjanından Aliya İzzetbegoviç'in vefatının ardından onun halefi olan oğlu Bakir İzzetbegoviç daima Boşnaklarını temsilcisi olarak seçiliyordu. Ancak bu kez Sosyal Demokratların adayı olan Denis Bekiroviç %55 oy alarak Boşnakların temsilcisi olmuş. %39 oy alan Bakir İzzetbegoviç ise uzun yıllar aradan sonra devlet başkanlığı konsey üyeliğine seçilememiş.

Bakir İzzetbegoviç, yıllardır babasının mirasından ve karizmasından kullanıyordu.Kendisinin bir görünür faydası karizması liderliği yoktu. Baba mirasıyla buraya kadar gidilebiliyor.

Bu karar, Bosna’nın 1995'teki yaşanan acıların ruhundan uzaklaşıp dünyevileştiğini, sosyal demokratlaştığını, yeniden kendilerine seküler bir hayat tarzını seçtiklerini gösteriyor.

Güncel Haberler