HER DÖNEMİN ADAMI: FAHRETTİN KERİM GÖKAY (İSTANBUL VALİSİ)

1900’de Eskişehir’de doğan Gökay yüksek öğrenimini İstanbul Darülfünunu Tıp Fakültesi’nde tamamladı.1922-1924 yılları arasında Münih, Hamburg ve Viyana üniversitelerinde uzmanlık eğitimi gördü. Öğrencilik yıllarında Milliyetçi ve Ahrar gazetelerini çıkardı.1926’da Tıp Fakültesi Seririyat-ı Akliye’de (Asabiye Kliniği)doçent, 1933 Üniversite Reformu’nda profesör oldu, 1942’de ordinaryus profesör oldu.

Sağlık ve maarif şûraları üyeliklerinde, Türkiye Kızılay ve Yeşilay dernekleri başkanlıklarında bulundu.1949’da CHP iktidarınca İstanbul valiliği ve belediye başkanlığına getirilen Gökay,

DP iktidarı döneminde de bu görevini 1957’ye değin sürdürdü.

Bern büyükelçiliği (1957-1960) yapan Gökay, 27 Mayıs 1960 Darbesi Döneminde de iktidarını korudu. YTP İstanbul milletvekilliği (1961-1965),Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı (1963) görevlerinde bulundu.

1963 yılında 28 arkadaşı ile birlikte ilk Lions Kulübünü (İstanbul Metropolitan Lions Kulübü) kurdu.

Türkiye Sosyal Psikiyatri Derneği’nin kurucusu ve başkanı olan Gökay “Yeşilaycılık” konusundaki etkili çalışmalarının yanı sıra, İstanbul valiliği ve belediye başkanlığı sırasında esnafı sık sık denetleyerek fiyatları indirmesi, sarhoşları kent dışına çıkarması gibi ilginç uygulamaların sahibidir.

DP’nin iktidara geldiği 14 Mayıs 1950 seçimi öncesinde, İstanbul Taksim Meydanında son seçim konuşmasını yapan İsmet İnönü’ye olağanüstü kalabalığı göstererek, “İşte İstanbul paşam” demesi ve Adnan Menderes’in İstanbul’da uyguladığı istimlak programını eleştirince, “Hoca, sen biraz dinlen” diyen Menderes’e, “Asıl sen biraz dinlen” yanıtını vermesi, siyasal literatürümüze giren tümceler oldu.

Yapımı yedi yıl süren Saraçhane'deki Belediye Sarayı'nın temeli Gökay zamanında atıldı. İstanbul'da klakson çalma yasağı getiren ilk belediye başkanı oldu. İçki ve sigara karşıtı kampanyalar yaptı. Yumuşak kalpliydi ama sinirli bir tabiatı vardı. Başbakan Adnan Menderes'in kente yönelik müdahalelerine çok sert karşılıklar verdi. Menderes'in kendisi için 'deli' dediğini öğrenince basın mensuplarını toplayıp, "o bir toprak ağası, ruh hekimliğinden ne anlar ki bana deli demiş. O bana deli derse kargalar bile güler, ama ben onun hakkında bir deli raporu yazarsam, hayatı boyunca akıllı olduğuna kimseyi inandıramaz" dedi.

Ord. Pof. Dr. Fahrettin Kerim Gökay 22 Temmuz 1987’de İstanbul’da hayata gözlerini yumdu.(www.lionsturkiye.org)

 

Güncel Haberler