BEYAZ TÜRKLER MÜZESİNDEN PORTRELER: DOĞAN AVCIOĞLU

Gazeteci Doğan Avcıoğlu, 27 Mayıs 1960 Darbesinden sonra Darbecilerin kurduğu Kurucu Meclis’in üyelerinden biriydi.

1969 seçimlerinin hemen ardından yayın hayatına başlayan Devrim Dergisi’nin başyazarı Doğan Avcıoğlu “Türkiye’de parlamentoculuk yoluyla sağlıklı bir düzen kurulamayacağını, yeni çözümler aranması gerektiğini” (Dursun,2000:111). savunuyordu.

 

Darbe planlarına göre; Uğur Mumcu Gençlik Bakanı, Altan Öymen Basın Yayın Bakanı olacaktı. “Doğan Avcıoğlu yazılarında hep bir bekleyiş üslubu kullanıyor ‘Neredesin Atatürk, ah bir darbe olsa, Türkiye kurtulsa’ anlamlı yazılar kaleme alıyordu” (Altuğ,1976:125).

 

Orgeneral Muhsin Batur’un daha sonra Anılarında yayınlayacağı üzere “Doğan Avcıoğlu’nun teorisyenliğinde bir devrim öngörülüyordu. Devlete el konulduktan sonra devletin nasıl işletileceğine dair şema yapılmıştı. Buna göre Kara Kuvvetleri Komutanı Faruk Gürler Devlet Başkanı, Hava Kuvvetleri Komutanı Muhsin Batur Başbakan olacaktı. Bakanlar Kurulu listesi oluşturulmuştu.Darbeciler kendilerine bir kod adı vermişler, planlarda bu kod adları kullanmışlardı. “Buna göre Devlet Başkanı: Selim Bey, Orgeneral Faruk Gürler, Başbakan: Yavuz Bey, Orgeneral Muhsin Batur, Başbakan Yardımcısı: Tümgeneral Celil Gürkan’dı” (Batur,1985:215-233).

…………….

Gazeteci Mehmet Barlas hatıralarında Doğan Avcıoğlu’nun kimler tarafından ve nasıl  finanse edildiğini şöyle açıklıyor: Cemal Reşid Eyüboğlu vardı. Hem avukat hem de büyük bir Fransız şirketinin temsilcisiydi. Hayatı Doğan Avcıoğlu’nun işlerini finanse etmekle geçmişti. Hatta o zaman Yön diye bir gazete çıkardı Doğan Avcıoğlu. Finansmanını  Cemal Reşid Eyüboğlu yapardı (Barlas,2019:88).

 

KAYNAKLAR

 

Altuğ Kurtul, (1976), 27 Mayıs’tan 12 Mart’a, İstanbul: Koza Yay

 

Barlas Mehmet,(2019), Dün Dündür, İstanbul: Turkuvaz Yay

 

Batur Muhsin,(1985),Anılar ve Görüşler, İstanbul:Milliyet Yay

 

Dursun Davut, (2000),Ertesi Gün,İstanbul:İşaret Yay 

 

Güncel Haberler