“HASTALIK YOK AMA ŞÜPHELİDİR!”

Ünlü sunucu Halit Kıvanç, hatıralarında tek partili CHP iktidarında  Siyasal Bilgiler Fakültesine nasıl öğrenci kabul edilmediğini şöyle anlatıyor: “Ben liseyi bitirdikten sonra Siyasal Bilgiler Fakültesine girmek istedim. O zamanlar Siyasal Bilgiler Fakültesine girmek için önce muayene olunuyordu. Şişli Etfal'de sağlık muayenesine girdik çıktık. 5 6 kişiyiz. Bir baktık  hepimizin kalbinde aynı yerde aynı arıza görülmüş.Hepimize deniyor ki “Bunun kalbimde bilmem ne görülmüştür.Bundan ötürü ileride ne olacağı meşkuktur.”

‘Meşkuk’ dedikleri hastalık yok ama ‘şüphelidir’ demekmiş.Hastalık ortaya çıkarsa devlet hesabına parasız okuyup da sonra devlete hizmet etmemizi önleyen bir arızaymış bu.Ne hikmetse o gün muayeneye giren 6 kişinin altısında da bu arıza çıktı.

Ondan sonra ben “İtiraz hakkımız var mı?” diye sordum. “Var” dediler. Ben de Yüksek Öğretmen Okulu doktoruna çıktım. Babayani bir doktor. Kapıyı kapadı dedi ki “Öbür arkadaşların gibi bağırıp çağırarak gelmedin onun için seni dinleyeceğim.”

Ben “Efendim ben okulumun sınıf birincisiyim, başarılı bir öğrenciyim” dedim.

Doktor “Yahu bunun değişmesi çok zor. Bak şimdi buraya müracaat ettiğin için biz seni Haydarpaşa Numune Hastanesi'ne göndereceğiz. Ama  oradaki doktor, buradaki doktorun adını görünce  “Hayır yanlış teşhis koymuş” demez. Evet böyledir diye tasdik edip yollayacak. Sen vakit kaybedeceksin.

Ben çaresiz "Ama niye bu çürük raporu, bu kalpteki arıza?" diye sordum.

Doktor “Çünkü dedi bu doktorlara talimat verilmiş. Çok müracaat var. 1000 kişiyi sınava almak zor. Siz beş yüzünü filan tıbbi muayeneyle eleyin” demişler.

Düşünebiliyor musunuz, bugün olsa hakikaten büyük facia.  Onlarca kişiye “Kalbinin sağ tarafında arıza vardır” deniyor. Bugün 70 küsür yaşındayım, hamdolsun kalbimde en küçük bir şikayetim yok.

Sonra yengem beni aldı. O doktora götürdü. Bana o çürük raporunu veren doktora. Şişli'deki özel muayenehanesinde parayla muayene ettirdi. Adam “Yok canım, hiç tehlikeli bir şey yok. Birçok insanda olur. Biz de  o raporu  usulen yazdık" dedi.(Kıvanç,2004:62-63).

 

Halit Kıvanç Kitabı, İş Bankası Yayınları,İstanbul:2004

Güncel Haberler