DARBEDEN BİR GÜN ÖNCE…

12 Mart 1971 Darbesi’ne bir gün kala generaller bütün darbe hazırlıklarını tamamlamış vaziyetteydiler.

 

Darbe ile ilgili gelişmeleri bilgi olarak değil sadece bir kulis olarak duyan Başbakan Demirel ise başına geleceklerden habersiz bir şekilde generallere güvenmeye devam etmektedir.

 

Gazeteci Ergun Göze darbeden bir gün önce yaşanan trajikomik olayları şöyle anlatıyor:Ben de kısa bir müddet içinde bir şeyler olacağını seziyordum. 11 Mart’ta okuduğum bir haber beni alarma geçirdi. Kemal Ilıcak’a koştum. “Kemal Bey bir şeyler olacak gibi, Ankara’dan yeni geldiniz ne haberler var?” diye sordum. Kemal Bey beni teskin etti. Süleyman Bey’le görüşmüştü. Süleyman Bey ona, “Bütün generaller benimle” diye teminat vermişti. Kemal Bey de omzumu okşadı, ‘Telaşlanma ortada hiçbir şey yok, bir şey olmaz.’ dedi. Dedi ama ben kanî değildim (Göze,2007:83).

 

Dönemin Bakanlarından Orhan Oğuz da o günleri şöyle anlatır:12 Mart öncesinde generaller arasında bir hareketlilik olduğu haberleri kulağımıza geliyordu. Hatta Adalet Partisi’nden bazı parlamenterlerin onlarla irtibatlı bulunduğu, gizli görüşmeler yaptıkları söylentileri de çıkmıştı. Biz iktidardayız. Duyduklarımızı, haberi olsun, tedbirini alsın diye Başbakana duyuruyoruz. Demirel’i nasıl bir gaflete düşürdülerse, kabil değil, inanmıyor, “Siz bakmayın söylenenlere… Generaller bizim iyi arkadaşlarımızdır. Aramızı bozmak için böyle laflar çıkarıyorlar” diye bizi teskine çalışıyordu. Sonrası malum. 12 Mart 1971 günü meşhur muhtırayı yiyerek iktidarı terk ettik (Oğuz,2004:292).

Güncel Haberler