BEYAZ TÜRKLER MÜZESİNDEN PORTRELER: TURHAN FEYZİOĞLU (BAKAN)

27 Mayıs 1960 Darbesinden  sonra ordu içinde yeni bir askeri  cunta kurulmuştu. Kendilerine Milli Devrim Ordusu (MDO) diyen bu askeri cunta, sandıktan daha çok oy alarak çıkan Adalet Partisi’ni yeni bir darbe ile tehdit ediyordu.

İşte o günlerde yapılan bir meclis görüşmesini dönemin Meclis  Başkanı Ferruh Bozbeyli şöyle anlatıyor: O zaman Turan Feyzioğlu gibi hukukçu bir adam kürsüye çıktı, ne dedi biliyor musunuz? “MDO’nun kim olduğunu bilseniz ödünüz patlar sizin!” Görüyor musunuz bir hükümet, bir başbakan yardımcısı, insanları korkutmak için ne diyor, nasıl davranıyor? Aynen böyle söyledi, zabıtlarda var. MDO hakkında bilgi vermiyor. Ne tedbir aldıklarını söylemiyor. “Ödünüz patlar” diyor. (Bozbeyli:2009:290).

CHP Tokat Milletvekili İ.Hakkı Birler de bir başka Meclis görüşmesinden şu olayı naklediyor: Bir gün Mecliste şöyle bir atışma oldu:

Turhan Feyzioğlu (GP Genel Başkanı): Komünist değilim desenize.

Boran: Demeyeceğim.

Feyzioğlu: Demeyeceksin, çünkü komünistsin.

Boran: Sen faşist olmadığını söylesene. (Birler,2010:195)

Yüksek İslam Enstitülerinin kurucularından Prof.Dr.Ali Özek, Turan Feyzioğlu ile aralarında geçen bir konuşmayı hatıralarında şöyle naklediyor:Ben sözümü bitirdikten sonra Fevzioğlu tekrar söz aldı ve “Benim düşünceme göre Hz. Muhammed’den sonra en büyük insan Atatürk’tür” dedi. (Özek Yıldırım,2012:266).

CHP Tokat Milletvekili İ.Hakkı Birler, 12 Eylül Darbesini yapan General Kenan Evren’in kendisiyle darbe günü yaptığı konuşmadan şöyle bahsediyor:... Biraz sonra Devlet Başkanı Kenan Evren bizzat aradı; ilgi gösterdi ve kendilerine vedaya gittiğim günü hatırlatarak beni vazifeye çağırdığını söyledi. Hareketlerinin memleket için hayırlı olmasını ifade ile ne gibi hizmet düşündüklerini sordum; ‘Şimdi yanımda bulunan Feyzioğlu’nu Başbakan tayin ettik.* Dedi (Birler,2010:578)

 

* (Darbecilerin bu ilk planlamaları gerçekleşmemiş, 5 SAAT SONRA Turhan Feyzioğlu’ndan vazgeçilmiş, Onun yerine Amiral Bülent Ulusu, Darbe kabinesinin başbakanı olarak açıklanmıştır)

 

 

KAYNAKLAR

 

Birler İ.Hakkı,  Hristidis  Şengül Kılıç, Ergüz Ersel,(2010) CHP’li Yıllar, Ankara:İş Bankası Yay

 

Bozbeyli Ferruh,(2009),Yalnız Demokrat, İstanbul:Timaş Yayınları

 

Özek Ali-Yıldırım Ramazan,(2012), Ali Özek’in Hatıraları, İstanbul: Düşün Yayıncılık

 

Güncel Haberler