BEYAZ TÜRKLER MÜZESİNDEN PORTRELER: ALİ KEMAL*

Mütareke Döneminin Dahiliye Nazırı Ali Kemal, ülkenin işgalinin ardından Anadolu’da başlayan Kuvayı Milliye hareketine karşı çok şiddetli bir baskı uygulaması başlatmıştı.

 

Kurtuluş Savaşına İstanbul Hükümetinin verdiği desteğin baş aktörü Sultan Vahideddin idi. O kadar ki hem Sultan hem de Mustafa Kemal Paşa’yı Anadolu’ya gönderen ekibin başında olan Avni Paşa bu tavırlarından dolayı adeta suçlanıyorlardı.

 

Dönemin Bahriye Nazırı Avni Paşa, bu anlamda şu olayı anlatıyor: Zât-ı şahanelerinin Anadolu isteklerine baş eğmek kararını verdiğini düşünen Dahiliye Nazırı Ali Kemal Bey şu ifadeleri aynen bana telefonla söyledi: " Bu ne atalet, bu ne teslimiyet? Artık ben de bundan sonra padişahın aleyhinde de yazacağım.  (Öndeş,2012: 271).

 

Dahiliye Nazırı Ali Kemal, Kurtuluş Savaşının başarıya ulaşmasından sonra ise şöyle demişti: Ben, Türk milletinde bu büyük yaşama gayreti ve mücadele ruhu mevcut olduğunu bilmiyordum. Bu bilgisizliğimden dolayı da mazur görülmeliyim. Çünkü hayatımın büyük kısmı Avrupa'da geçmiştir. Türk Milletini tanımıyormuşum, tanıyamamışım. (Apak,1988:263)

 

*Ali Kemal, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’un dedesidir.

KAYNAKLAR

 

Apak Rahmi, (1998), Yetmişlik Bir Subayın Hatıraları, Ankara:Tãrih Kurumu Yay

 

Öndeş Osman,(2012),Vahdeddin'in Sırdaşı Avni Paşa Anlatıyor,İstanbul:Timaş Yayınları

 

Güncel Haberler