BEYAZ TÜRKLER MÜZESİNDEN PORTRELER: SAMİ GÜNZBERG

Sarayın Diş Hekimi Sami Gunzberg, enteresan bir kişilikti. Sadece Sarayın diş hekimliğini yapmakla kalmamış, Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’in de  diş hekimi olmuştu. Yani önde gelen yöneticilere ulaşmak için kritik önemdeydi.

Milli Mücadele'ye karşıt ve Mücadeleye davet edilip de katılmamış askerlerin tasfiyesi amacıyla  kurulmuş ‘Bursa Askeri Heyeti Mahsusası’nın kararı ile emekli bahriye subayı olarak askerlikle ilişkisi daha 1925 yılında kesilmişti. Kararın nedeni, Mondros'tan sonra İngiliz Karargahı’nda İngiliz subaylarıyla ilişki kurmak, Damat Ferit Paşa'nın sadrazamlığı sırasında Sarayın adamı olmak, Sultan Vahdettin'in amacına hizmet etmek, İtalyanlar adına casusluk ve Siyonizm propagandası yapmaktı. Sami Gunzberg, buna rağmen Atatürk'ün çok yakınında bulunabilecektir.(Koçak, 2013:31)

Günzberg, Mustafa Kemal’in hususî dişçisiydi, fakat aralarındaki münasebet, tabib-hasta münasebetinden çok daha ilerideydi. Mustafa Kemal, İstanbul’a geldiği zaman mutlaka kendisini muayenehanesinde ziyâret eder ve beraber öğle yemeği yerlerdi. Türkiye’nin lideri onunla en mahrem sırlarını paylaşıyordu. Günzberg, Macedonia Risorta Locası’nın üstâdı Carasso’nun kuzeni ve Allatini ailesinin hukuk müşaviri Maitre Salem ile de çok yakındı. Onun sayesinde Paris, Londra, Berlin, Viyana ve Roma’daki işlerini hallediyordu. Yine onun dâveti üzerine Dünya Siyonist Teşkilatı Reisi Chaim Weizmann, Mustafa Kemal’in ölümünden iki hafta sonra Türkiye’ye ziyârete gelmiş ve devlet lideriyle görüşmüştü. (Bulut,20019:482)

Dönemin Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı CHP Kocaeli Milletvekili Nihat Erim de, yönetimin görüşlerini şöyle dile getiriyordu: (……) Hâdisede normal, tabii hususiye kaideleriyle karşı karşıya değiliz. Hâdisede tamamen bir inkılâp hükmü vardır, bir ihtilal kanunu hâkimdir.

(...) Eski ve yeni hukuklara göre ölümle mallarının mirasçılara intikali kaidesi, bu kanunla padişahlara münhasır olmak üzere tatbik edilmez. Bu kanun kaideyi de çiğner, çiğnemektedir ve çiğnemiş geçmiştir

(…) Bugünkü kıymeti ile bir milyar lirayı tecavüz etmektedir. Bu bir milyar liralık malı bütün vereselerden tek tek yok pahasına almış alan Sami Günzberg ile hemşiresi Lili’yi Büyük Millet Meclisi bağışlayacak mıdır, bağışlamayacak mıdır? (Koçak,1990:89).

 

 

KAYNAKLAR

 

Bulut M.Hasan,(2019), İngiliz Derviş, İstanbul:Iq Kültür Sanat Yayıncılık,

 

Koçak Cemil, (1990), Abdülhamid’in Mirası, İstanbul: Arba Basın Yayım

 

Koçak Cemil,(2013),Tarihin Buğulu Aynası, İstanbul:Timaş Yay

 

Güncel Haberler