TARİHİMİZİN ÇALINDIĞININ FARKINDA MISINIZ?

Endülüs’ün Son Günleri’ni anlatan bir kitapta okumuştum. Endülüs'teki son Müslüman beyliklerden birinin yöneticisi olan Sultan, yaklaşan tehlikeye rağmen sürekli zevku safa ile meşgulmüş.Halbuki İspanyollar bölgeyi kuşatmışlar onların üzerine doğru geliyorlarmış.

Gün gelmiş İspanyol Ordusu Sultanın zayıf ve hazırlıksız ordusunu kuşatmış. Ve bu kuşatmanın ardından şehir düşmüş.Gırnata'da son sultan olan XI. Ebu Abdullah Muhammed,şehri teslim ettikten sonra ailesi ile birlikte bir süre mecburen ikamet edeceği El-Buşurrat bölgesine dağdaki patika yoldan beraberindeki topluluk ile giderken buradaki yüksek bir tepeden son bir defa Gırnata’ya bakar ve ağlamaya başlar.Bunun üzerine kafilede bulunan annesi “Ağla oğlum ağla! Vaktiyle bir erkek gibi savunmadığın şeyler için şimdi bir kadın gibi ağlamak yaraşır sana” der...

Gırnata'nın son sultanının ağladığı bu tepeye daha sonra İspanyol dilinde zafer günlerinin anısı ve gelecek kuşaklara zaferlerini hatırlatmak adına ‘Puerto Del Suspiro Del Moro’ (Arab'ın Ağladığı Son Yer) ismi takılmıştır.İspanyolların zafer günlerinin simgesi olan Endülüsler için ise hüsranın hüznün ve gözyaşının yaşandığı tepe  olan ‘Arab'ın ağladığı son yer’ tarihi kayıtlarda yerini almıştır.

………….

Tefekkür Düşünce Merkezi olarak,  Akit Gazetesi’nde ve Mavera TV'de yayınlanan ‘Tarihte Bugün’ çalışmasının metnini hazırlıyoruz.

2022 Ocak ayından itibaren,  2021 yılında olmuş olayları da eklemek için Google'da  konuyla ilgili bir araştırma yaptık.

“2021'de ne oldu? sorusunu sorunca  önce karşımıza Wikipedi çıktı. Wikipedi'den ilgili bilgileri aldık. Ama Wikipedi'ye karşı temkinli olduğumuz için “Bir başka kaynaktan daha arama yapalım” dedik.

Bir de ne görelim? Karşımıza Wikipedi'nin hiç kayda değer bulmadığı ve çalışmasına almadığı  başka bilgiler de çıktı. Wikipedi'nin kayda değer bulmadığı ve çalışmasına almadığı  bu bilgileri sizlerle paylaşalım:

24 Nisan 2021: ABD Başkanı Biden’in 1915 Olaylarını Ermeni Soykırımı Olarak Tanıdığını Duyurması

7 Mayıs 2021: İsrail'in Mescidi Aksa ve Kudüs Saldırılarını Başlatması

28 Mayıs 2021: Taksim Camii'nin İbadete Açılması

29 Mayıs 2021: Çamlıca Kulesi'nin Hizmete Açılması

31 Temmuz 2021: Milli Okçu Mete Gazoz'un Olimpiyat Şampiyonu Olması

19 Eylül 2021: Türkiye Ampute Milli Takımının Avrupa Şampiyonu Olması

21 Eylül 2021: Teknofest Bilim Festivali'nin Başlaması

Biraz dikkatlice bakıldığında, Wikipedi'nin kayda değer bulmadığı ve çalışmasına almadığı  bu olayların Türkiye’nin milli ve yerli  tarihinin  önemli başlıkları olduğu görülür.

Bir başka ifadeyle Wikipedi, ülkemizin tarihini gözlerden kaçırarak ‘tarih hırsızlığı’ yapmış oluyor. Peki “Gerek devlet kuruluşları ve gerekse sivil toplum dinamiklerimiz bu konuda ne yapıyor?” sorusu akla gelebilir.

Bu tarih hırsızlığına dur demek için daha ne kadar değerimizi kaybetmemiz gerekiyor? Endülüs Sultanı gibi ağlamadan, ahu figan etmeden önce yapmamız gerekenleri  ne zaman yapacağız?

 

*Av. Hüseyin Yürük

1966 yılında Ünye’de doğdu. Lise öğrenimini Ünye İmam Hatip Lisesi’nde tamamladı.1990 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. İSKİ Hukuk Müşavirliği’nde avukat olarak çalıştı. Müteakiben Bilge Danışmanlık Şirketi Genel Müdürlüğü görevinde bulundu.

2009 yerel seçimlerinde İstanbul İl Genel Meclis üyesi olarak seçilip Hukuk Komisyonu Başkanı olarak görev yaptı.2014 yerel seçimlerinde Üsküdar Belediyesi Meclis Üyeliğine müteakiben Üsküdar Belediyesi Meclis Başkanlığına seçildi.

22.10.2014 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakanlık Müşavirliğine atandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul 2 numaralı Tabiat Varlıkları Kurulu Başkanvekilliği görevlerinde bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Müşavirliği görevini yürütürken TBMM Dilekçe ve İnsan Hakları Komisyonu’ndan oluşan Karma Komisyon tarafından 2. Dönem Kamu Denetçisi olarak seçildi.Görev süresinin dolmasının ardından emekliye ayrıldı.

Marmara Üniversitesi Tarih Bölümünde ‘Askeri Darbelerin Lise Tarih Ders Kitaplarına Tesirleri’ konusunda yüksek lisans çalışması yaptı.Çeşitli hakemli dergilerde makaleleri yayımlandı.

‘Öteki Anadolu’ isimli bir hikaye kitabı ve ‘Türkiye’nin Demokrasi Tarihi’ isimli iki  ciltlik kitabı  daha önce neşredilmiştir.

Yazar, Yenisöz Gazetesinde Hüseyin Yağmur mahlas ismiyle günlük yazılar yazmıştır.Aylık Şehir ve Kültür ve Derin Tarih Dergisi’nin yazarları arasındadır.

 

 

 




Güncel Haberler