MAYIS AYI OLAYLARI

1 Mayıs 1979:Taksim’de İşçi Mitingine  Silahlı  Saldırı


DİSK tarafından tertip edilen ve binlerce işçinin katıldığı miting sırasında bugünkü Marmara Otel’e konuşlanmış bazı derin mihraklar kalabalığa ateş açtılar. Taksim meydanı bir anda ana baba gününe döndü.Her şey 15-20 dakika sürmüş, 34 kişi açılan ateş ve ezilme sonucu ölmüştü.” (Mangırcı:1999:117)


Gerek İntercontinental Oteli'nden gerekse Sular İdaresi binasının üstünden ateş edenlerin birçok kişi tarafından görülmüş olmasına rağmen güvenlik güçlerinin gerçek suçluların hiçbirisini yakalayamamış olması, olayın toplumu kaosa ve iç çatışmaya sürüklemek, nihai hedef olarak ise askeri darbeye zemin hazırlamak amacıyla devlet içinde yönetimi ele geçirmek isteyenlerin yönlendirmesi ve kurgulamasıyla çıkarılmış bir provakasyon olduğu kanaatine varılmıştı.


Bu olay Türkiye’nin huzuruna karşı yöneltilmiş saldırıların zirvesi olmuştu. Çünkü yılın ilk yarısında da terörden 59 kişi ölmüştü. “Müteakiben Türkiye’yi karıştıran gizli el, faaliyetlerine devam etmiş ve bu sayı seçim günü olan 5 Haziran’a kadar 133’e çıkmıştı.”(Yalçın ve Yurdakul,2000:284)

Güncel Haberler